A feleségemmel egy ideje az úgynevezett “paleolit” diétát tartunk. Tulajdonképpen csak azt a részét tartjuk, hogy nem eszünk lisztet, cukrot. Viszont igyekszünk sok zöldséget, gyümölcsöt húst és különféle magvakat enni. Édességként hozzáadott cukrot nem tartalmazó aszalt gyümölcsöket eszünk. Részemről a mandula, mogyoró mazsola is megteszi desszertnek.
Tulajdonképpen ez nem is diéta, inkább nevezném életmód váltásnak. Mindketten sokat sportolunk és most úgy éreztük a táplálkozásunkon is változtatnunk kellene. Így talán egészségesebb. Azonban blogomon is látszik, hogy főleg a húsokat szeretem, így a fincsi cékla saláta után, muszáj volt egy pörköltet csinálnom. Már megint! Kicsit csípősre készítettem, mivel a feleségem csak ritkán, a kisebbik lányom sose, a nagyobbik lányom pedig a múltkor nem ette meg a körömpörköltet, így azt gondoltam ezt sem eszi meg. Ugyanis zúzás szív pörköltet főztem. Nagy volt a meglepetés mert nagyon ízlett neki, így csípősen is. A legnagyobb meglepetést azonban a kisebbik lányom okozta. Mikor már alig volt a tányéromban kitalálta, hogy mégis kér belőle. Megkóstolta és akkor hagyta csak abba, mikor már nem volt egy falat sem. Egy cseppet sem zavarta őt sem, hogy csípős. Így még a nővére tányérjából is evett 3-4 kanálnyit. Majd mikor befejezte, kijelentette: Inkább mégis szejetem a pöjköjtet.
A Zúza és szív pörkölt Hozzávalói 4 személyre:
- 80 dkg csirke zúza
- 80 dkg csirke szív
- 15 dkg mangalica szalonna
- 6 db közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 csapott evőkanál só
- 1 kis kanál őrölt feketebors
- 2 db paradicsom
- 1 db hegyes, zöld erőspaprika
Apró kockára vágom a mangalica szalonnát és lassú tűzön zsírjára pirítom. Közben megpucolom a vöröshagymákat és azt is apró kockára vágom. Mikor a szalonnából kisült a zsírja, hozzáteszem a hagymát és továbbra is lassú tűzön üvegesre fonnyasztom. Közben hozzáadom a csapott evőkanál sót. Amíg készül a hagyma, megmosom és megtisztítom a zúzát és a szívet. Mikor teljesen üveges a hagyma hozzáadom a szívet és a zúzát.
Közben megmosom és 4-be vágom az erőspaprikát, 6-8 felé a paradicsomot. Mikor levet ereszt a hús, hozzáadom a feldarabolt paradicsomot és erőspaprikát. Majd 1-2 perc múlva hozzáadom a két csapott evőkanál őrölt pirospaprikát és a kis kanálnyi őrölt feketeborsot. Vizet csak akkor adok hozzá, amikor elfőtte a saját leve nagy részét és már nagyon sűrű a zaft, de még nem puhult meg. Mindaddig újra és újra felöntöm vízzel, amíg nem puhul meg a hús. Mikor puha a hús szépen elfőzöm a levét, hogy sűrű legyen a zaft. Friss fehér kenyérrel vagy tésztával tálalhatjuk.
Jó főzőcskézést és jó étvágyat!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: szeretemahasam.blogspot.hu