Szarvas steak, spenótos felfújttal, recept
A Szarvas steak, spenótos felfújttal Hozzávalóki (2 főre):
A húshoz:
- 1-2 ek. olaj
- 40 dkg szarvasgerinc
- só, bors
- 1 ág friss rozmaring
- 1gerezd fokhagyma
- 1/2 ek. vaj
A cumberland mártáshoz:
- 1 narancs
- 1 citrom
- 1,5 dl víz
- ½ kis vöröshagyma
- 1 tk. dijoni mustár
- 1 dl. vörösbor
- 3 tk. ribizli lekvár
- 1 kis csipet só
- bors
- 2 késhegynyi őrölt gyömbér
A spenótos felfújthoz:
- ördögszekér gomba
- 2 ek. olaj
- ½ fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- ½ szobahőmérsékletű tej
- só, bors
- szerecsendió
- 1 nagy marék bébispenót
- 1 marék reszelt parmezán
- 3 db tojás
- 1 marék zsemlemorzsa
A mártáshoz egy gyorsforralóban felforraljuk a vizet, és beledobjuk a zöldséghámozóval levágott, majd felcsíkozott narancs, valamint citrom héját, plus a finomra vágott vöröshagymát, és az egészet 2 percig blansírozzuk, majd leszűrjük. A leszűrt anyag megy vissza a gyorsforralóba, majd belefacsarunk egy keveset a citromból és a narancsból. Hozzáadjuk a mustárt, a vörösbort, és a lekvárt is, és közepes lángon összeforraljuk addig, amíg egy sűrűbb, sziruposabb mártást nem kapunk. Közben sózzuk, borsozzuk, és őrölt gyömbérrel ízesítjük.
Egy forró lábasba, egy kis olajon lepirítjuk a kisebb darabokra vágott gombát. Ha lepirult, akkor hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát és megpároljuk. Belekeverjük a vajat, majd a lisztet, és amikor épp, hogy elkezdett pirulni, akkor felöntjük a tejjel, és csomómentesre elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és hagyjuk besűrűsödni. Ezután, a tűzről levéve, jöhet bele a bébispenót, a parmezán, majd egyesével elkeverjük benne a tojásokat, és a zsemlemorzsát. A masszát kivajazott szufléformákba öntjük, a tetejét pedig megszórjuk egy kis zsemlemorzsával és reszelt parmezánnal. 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk és oldalanként kb. ½ percig sütjük, a sózott, borsozott szarvasgerincet. Ha szépen megkérgesedett, akkor egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 150 fokos sütőben 10 percig pihentetjük úgy, hogy 2 percenként fordítunk egyet rajta. Utána rögtön visszakerül a serpenyőbe, ahol előzőleg már felolvasztottuk a vajat. Mellétesszük a fokhagymát, és a rozmaringot. A szaftos, fűszeres vajjal szépen locsolgatjuk a húst és már tálalunk is. Egy tányérra kerül a gyümölcsös mártásból, erre ültetünk a pihentetett szarvasból, mellé pedig jöhet egy szuflé.
forrás: Streetkitchen