Szarvas steak, spenótos felfújttal, recept

Szarvas steak, spenótos felfújttal, recept

 

A Szarvas steak, spenótos felfújttal Hozzávalóki (2 főre):

A húshoz:

  • 1-2 ek. olaj
  • 40 dkg szarvasgerinc
  • só, bors
  • 1 ág friss rozmaring
  • 1gerezd fokhagyma
  • 1/2 ek. vaj

A cumberland mártáshoz:

  • 1 narancs
  • 1 citrom
  • 1,5 dl víz
  • ½ kis vöröshagyma
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 dl. vörösbor
  • 3 tk. ribizli lekvár
  • 1 kis csipet só
  • bors
  • 2 késhegynyi őrölt gyömbér

A spenótos felfújthoz:

  • ördögszekér gomba
  • 2 ek. olaj
  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj
  • 50 g liszt
  • ½ szobahőmérsékletű tej
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 1 nagy marék bébispenót
  • 1 marék reszelt parmezán
  • 3 db tojás
  • 1 marék zsemlemorzsa

Szarvas steak, spenótos felfújttal

A mártáshoz egy gyorsforralóban felforraljuk a vizet, és beledobjuk a zöldséghámozóval levágott, majd felcsíkozott narancs, valamint citrom héját, plus a finomra vágott vöröshagymát, és az egészet 2 percig blansírozzuk, majd leszűrjük. A leszűrt anyag megy vissza a gyorsforralóba, majd belefacsarunk egy keveset a citromból és a narancsból. Hozzáadjuk a mustárt, a vörösbort, és a lekvárt is, és közepes lángon összeforraljuk addig, amíg egy sűrűbb, sziruposabb mártást nem kapunk. Közben sózzuk, borsozzuk, és őrölt gyömbérrel ízesítjük.

Egy forró lábasba, egy kis olajon lepirítjuk a kisebb darabokra vágott gombát. Ha lepirult, akkor hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát és megpároljuk. Belekeverjük a vajat, majd a lisztet, és amikor épp, hogy elkezdett pirulni, akkor felöntjük a tejjel, és csomómentesre elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és hagyjuk besűrűsödni. Ezután, a tűzről levéve, jöhet bele a bébispenót, a parmezán, majd egyesével elkeverjük benne a tojásokat, és a zsemlemorzsát. A masszát kivajazott szufléformákba öntjük, a tetejét pedig megszórjuk egy kis zsemlemorzsával és reszelt parmezánnal. 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Szarvas steak, spenótos felfújttal

Egy serpenyőben olajat hevítünk és oldalanként kb. ½ percig sütjük, a sózott, borsozott szarvasgerincet. Ha szépen megkérgesedett, akkor egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 150 fokos sütőben 10 percig pihentetjük úgy, hogy 2 percenként fordítunk egyet rajta. Utána rögtön visszakerül a serpenyőbe, ahol előzőleg már felolvasztottuk a vajat. Mellétesszük a fokhagymát, és a rozmaringot. A szaftos, fűszeres vajjal szépen locsolgatjuk a húst és már tálalunk is. Egy tányérra kerül a gyümölcsös mártásból, erre ültetünk a pihentetett szarvasból, mellé pedig jöhet egy szuflé.

forrás: Streetkitchen