Szardellatorta

Szardellatorta

Első körben elkészül ételünk alapja, mely egy egyszerű, omlós vajas tésztából áll. Körülbelül húsz dkg vajhoz huszonöt dkg lisztet számolunk, illetve annyi lisztet, amennyi a megfelelő állag eléréséhez szükséges. Kevés víz és só is került még a tésztába, valamint napon szárított, olajban eltett és durva darabokra felvágott paradicsomot is gyúrunk bele, majd néhány óra pihentetés következik hűvös helyen. Ezek után vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd kerek, alacsony falú kerámia tortaformába helyezzük úgy, hogy kellő pereme is legyen majdani tortánknak.

szardellás_torta

A tészta és a tojás közé kerül egy párolt lilahagymás réteg, mely úgy készül, hogy vékony karikára vágott lilahagymát olivaolajon egy darab babérlevéllel, kevés törött borssal megfuttatunk és közel háromnegyed órán át lefedve pároljuk, egészen a hagyma karamelizálódásáig.

Két egész tojást elkeverünk nem teljesen homogén állagúra, majd két csapott evőkanál tejszínnel tovább elegyítjük az egészet. A tejszínnel elkevert tojást ráöntjük a formába helyezett tésztára, melyen előzőleg elterítjük a karamelizált lilahagymát.

A továbbiakban olajban eltett, sózott szardellafiléket helyezünk el a torta tetejére olyan rácsszerkezetben, amely végül egyszerű rombuszformát ad ki. Minden rombuszforma közepére kerül egy darab aprószemű, provencei magozott fekete olajbogyó.

Végül körülbelül 200 fokra felmelegített sütőbe kerül a tortánk, melyet rögtön visszaveszünk úgy 170 fokra. Nagyjából fél óra alatt elkészül az előétel, melyhez néhány levél különböző fajta salátát szervírozunk pár csepp olivaolajjal és citromlével.

Forrás: gaultmillau.hu