Svéd húsgombóc, recept

Svéd húsgombóc, recept

Ciki vagy nem, de nekem bejön az ikeás húsgombóc, mondjuk kétévente egyszer ha eszek ott, mert ha járok is arra, biztosan nem ebédidőben. Viszont a húsgombócot szeretem, a gyerekek is szeretik, a férjem is, és odáig azért nem fajulok el, hogy az IKEA shopjában fagyasztva vegyek, inkább itthon készítem el, finom szósszal együtt.

A Svéd húsgombóc Hozzávalói (4 személyre):

A húsgombóchoz:

  • 500 g darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma és 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 púpos kiskanál dijoni mustár (a csípőssége ebben a mennyiségű húsban elvész, viszont az erőteljes íz pont ezért kell)
  • 1 kiskanál őrölt római kömény
  • 1 tojás
  • 3-4 ek morzsa
  • só, bors
  • 1-2 ek olaj a sütéshez

A szószhoz:

  • 3 dl víz
  • 2 ek marhahúslevespor (bio levesport használjatok, az nem annyira sós, és nincs benne ízfokozó sem, pl. Alnatura a DM-ből)
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek keményítő, pici vízzel elkeverve
  • apróra vágott friss petrezselyem

A Svéd húsgombóc Elkészítése:

1. A hagymát és a fokhagymát egy kevés olajon néhány percig pirítom. A darált húst alaposan elkeverem a zsemlemorzsával, a fűszerekkel, a tojással, és a hagymákkal, majd a hűtőben hagyom minimum fél órát.

2. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és ráöntöm az olajat, majd a kezemmel egyenletesen elsimítom a sütőpapíron.

3. Kézzel 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázok, és a sütőlapra teszem őket. Jó, ha néha a papírról beolajozom a kezemet, így a gombócokat is jobban körülveszi, és formázni is könnyebb.

4. Beteszem 180 fokos sütőbe, és pirosra sütőm őket, ez kb. 30 perc.

5. Közben a szószt is elkészítem. A vizet felteszem a levesporral, és ha forr, beleöntöm a tejszínt. A következő forrásnál a vízzel elkevert keményítővel beállítom a sűrűségét, majd beleszórom a petrezselymet, és kész is van. Érdemes közben megkóstolni, mert a levespor többnyire elég sós, de ha mégsem, lehet utánfűszerezni. A tejszín elvesz a sósságából, de ha a végén még mindig az, egy-két kanál plusz tejszínnel vagy tejföllel lehet rajta enyhíteni.

Valamilyen krumplival (szerintem krumplipüré a legjobb hozzá) tálalom.

Ha marad húsgombóc, salátával, majonézzel, vagy fogpiszkálóra szúrva bármilyen mártogatóssal el fog fogyni.

svéd húsgombóc

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: konyhatunderleszek