Svéd fahéjas tekercs: a Kanelbullar, recept

Svéd fahéjas tekercs: a Kanelbullar, recept

 

Bár még nem volt szerencsém megkóstolni eredeti hazájában, párszor már készítettem, és nagyon megszerettük. Az eredeti recept itt olvasható. Én csak fél adagot szoktam készíteni, mert frissen az igazi.

A Svéd fahéjas tekercs: a Kanelbullar Hozzávalói 12 csigához:

a tésztához:

  • 17 g friss élesztő
  • 50 g (gyümölcs)cukor
  • 150 ml tej
  • 1/2 tojás
  • 60 g olvasztott vaj
  • 1/2 tk só
  • 1 tk őrölt kardamom
  • 325 g simaliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű liszt

a töltelékhez:

  • 50 g puha vaj
  • 25 g barna cukor
  • 1 ek fahéj
  • a mázhoz:
  • 1/2 tojás
  • 1 ek víz
  • szóró cukor (én sima cukorral szórtam meg)

Svéd fahéjas tekercs: a Kanelbullar
Az élesztőt kevés tejben feloldottam, majd a tészta összes hozzávalóját a kenyérsütő tartályába tettem és lusta háziasszony módjára hagytam, hogy 10 percig dagassza. Ezután 30 percig kelni hagytam. Közben elkészítettem a tölteléket: a cukrot és fahéjat jól kikevertem a puha vajjal. Amikor a tészta megkelt, 3 mm vékonyra, 30 cm szélesre nyújtottam. Megkentem a fahéjas töltelékkel és a hosszabb oldaláról kezdve feltekertem (mint a bejglit). A tésztát 12 részre vágtam, a csigákat egymás mellé tettem egy magasabb falú sütőedénybe. (Így szépen összesültek, és a szélük nem száradt ki annyira.) Mialatt keltek a csigák, előmelegítettem a sütőt 180 °C-ra. Amikor megkeltek (egy óra szobahőmérsékleten), a tetejüket lekentem a tojással, majd megszórtam a cukorral. Aranybarnára sütöttem őket.

A tésztában igen sok vaj van, és a sütés során a töltelékből is átvándorol némi a tésztába, ettől csodás, foszlós állaga lesz. A kardamomtól és fahéjtól pedig finom illatos, fűszere

Forrás: kataspajza