Svéd fahéjas tekercs: a Kanelbullar, recept

Bár még nem volt szerencsém megkóstolni eredeti hazájában, párszor már készítettem, és nagyon megszerettük. Az eredeti recept itt olvasható. Én csak fél adagot szoktam készíteni, mert frissen az igazi.
A Svéd fahéjas tekercs: a Kanelbullar Hozzávalói 12 csigához:
a tésztához:
- 17 g friss élesztő
- 50 g (gyümölcs)cukor
- 150 ml tej
- 1/2 tojás
- 60 g olvasztott vaj
- 1/2 tk só
- 1 tk őrölt kardamom
- 325 g simaliszt
- 50 g teljes kiőrlésű liszt
a töltelékhez:
- 50 g puha vaj
- 25 g barna cukor
- 1 ek fahéj
- a mázhoz:
- 1/2 tojás
- 1 ek víz
- szóró cukor (én sima cukorral szórtam meg)
Az élesztőt kevés tejben feloldottam, majd a tészta összes hozzávalóját a kenyérsütő tartályába tettem és lusta háziasszony módjára hagytam, hogy 10 percig dagassza. Ezután 30 percig kelni hagytam. Közben elkészítettem a tölteléket: a cukrot és fahéjat jól kikevertem a puha vajjal. Amikor a tészta megkelt, 3 mm vékonyra, 30 cm szélesre nyújtottam. Megkentem a fahéjas töltelékkel és a hosszabb oldaláról kezdve feltekertem (mint a bejglit). A tésztát 12 részre vágtam, a csigákat egymás mellé tettem egy magasabb falú sütőedénybe. (Így szépen összesültek, és a szélük nem száradt ki annyira.) Mialatt keltek a csigák, előmelegítettem a sütőt 180 °C-ra. Amikor megkeltek (egy óra szobahőmérsékleten), a tetejüket lekentem a tojással, majd megszórtam a cukorral. Aranybarnára sütöttem őket.
A tésztában igen sok vaj van, és a sütés során a töltelékből is átvándorol némi a tésztába, ettől csodás, foszlós állaga lesz. A kardamomtól és fahéjtól pedig finom illatos, fűszere
Forrás: kataspajza