Sütőtökös pogácsa tökmaggal, recept
A Sütőtökös pogácsa tökmaggal, Hozzávalók :
- 50 dkg liszt,
- 1,5-1,
- 8 dl tej,
- 10 dkg sült sütőtökpüré,
- 1 evőkanál cukor,
- 8 dkg olvasztott vaj,
- 1 tojás,
- 10 dkg héj nélküli tökmag,
- 2 teáskanál só,
- 3 dkg élesztő;
továbbá:
- 1 tojás sárgája,
- 1 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál víz,
- 10 dkg tökmag.
A Sütőtökös pogácsa tökmaggal Elkészítése :
1. A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot meg 1 evőkanál lisztet és hagyjuk felfutni.
2. A tökmagot egy serpenyőben megpirítjuk, majd darabosra vágjuk.
3. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőtökpürét, a tojást, a sót meg az élesztős tejet és megdagasztjuk.
4. A végén beledolgozzuk az olvasztott vajat meg a tökmagot. Konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten 40 percig kelni hagyjuk.
5. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd 1,5 cm vastag lappá nyújtjuk és kerek kiszúróval kiszaggatjuk.
6. Tetejüket lekenjük a tejjel és olajjal összekevert tojássárgájával és bőségesen megszórjuk tökmaggal.
7. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 10 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 percig sütjük.
Forrás: aledakonyhaja