Sütőtökös lasagne, recept

Sütőtökös lasagne, recept

A Sütőtökös lasagne Hozzávalói

A töltelékhez:

Egy szép nagy tök

  • Olívaolaj
  • Só, bors
  • Zsálya
  • Oregánó
  • Kakukkfű
  • Szerecsendió

Sütőtökös lasagne

A besamel mártáshoz:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • Kb. 8 dl tej
  • Fehérbors
  • Szerecsendió

Az összeszereléshez:

  • Egy csomag héj nélküli tökmag
  • Lasagne lapok

[1] A sütőtököt kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk és egy tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és jöhetnek rá a zöldfűszerek, végül pedig egy kevés szerecsendióval hintjük meg. Mehet be a 220 fokos sütőbe 45-50 percre, amíg a tök szépen lepirul, és pörzsanyag keletkezik rajta. Hagyjuk kihűlni a tököt, közben pedig dobjuk össze a besamel mártást!

Sütőtökös lasagne

[2] Egy lábasban felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a lisztet, ügyelve arra, hogy ne piruljon le. Alaposan elkeverjük, majd részletekben adagolva hozzáadjuk a tejet. Ha az egészet elkevertük csomómentesre, akkor sózzuk, borsozzuk, és reszelünk bele egy kevés szerecsendiót.

[3] A sütőtökös lasagne egyik legjobb része a pirított tökmag: ehhez egy csomag héj nélküli tökmagot rázogatva addig pirítsunk, amíg pattogni nem kezd – ha kész, félretesszük.

[4] A kihűlt tököt kikanalazzuk a héjából egy nagyobb tálba. Hozzáadunk egy kevés extra szűz olívaolajat (jóféle olajat használjatok!!) majd áttörjük, hogy szép krémes legyen. Ha szükséges, egy kevés sóval és borssal ízesítsük.

[5] Egy sütőtepsi aljár öntünk egy keveset a besamel mártásból, ráhelyezünk egy réteg lasagne tésztát, majd egyenletesen megpakoljuk a sült tökkel. Jó sok reszelt sajt, besamel és pirított tökmag jön még rá. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg a tepsink meg nem telik, majd a tetejére öntünk még egy extra adag besamelt, ráreszelünk egy csomó sajtot és megborsozzuk. Mehet be a sütőbe: 200 fok, 30-35 perc. Ha megsült, 10-15 perc pihentetés után felvágjuk, és jól megesszük.

 

Forrás: streetkitchen.blog.hu