2022. január 13.

Select your Top Menu from wp menus
Sült csirkecomb paradicsommal, fűszerekkel

Sült csirkecomb paradicsommal, fűszerekkel

Előkészítési idő
15 perc
Főzési/sütési idő
60 perc
Adag
6
Habár a sült csirkecomb önmagában is finom étel, de ezzel a recepttel a paradicsom, a fokhagyma és a felhasznált fűszerkeverékek segítségével egy tökéletes, igazán mennyei sült csirkecomb receptet tudsz az asztalra tenni!

Az elkészítése ráadásul rendkívül egyszerű, így különösebb konyhai tudás nélkül is elkészítheted. Mindössze a csirkecombokat és a zöldségeket kell előkészíteni, majd fűszerezni, és a sütőben megsütni. És hidd el, aki a családban a csirkecombot szereti, ez az étel biztosan az egyik kedvence lesz!

Ami a fűszerkeverékeket illeti, a Kotányi “Tavaszi sültcsirke fűszersó” és “Fokhagymás sültcsirke fűszerkeverék” fűszereit használtam. Ezeket előre csomagolva meg lehet venni szinte minden magyarországi szupermarketben, és csak természetes fűszereket tartalmaznak. Ráadásul így a két keverék együttesen tökéletes ízeket biztosít, ebben az esetben kár a fűszerek kimérésével bajlódnunk.
A receptben megadott mennyiségek 6 csirkecombra értendők, ez kb. 6 felnőtt részére elegendő, de étvágytól és körettől függően lehet, hogy 4 személy is megeszi.

http://kemenytojas.com/receptek/sult-csirkecomb-paradicsommal-fuszerekkel/

Melegítsd be a sütőt 180 fokra.

Első lépésben készítsd elő a csirkecombokat. Vágd ketté őket ha szükséges alsó- és felsőcombra, vágd le a lelógó, zsíros-bőrös részeket, de a bőrét hagyd rajta.
A sült csirkecomb természetesen készíthető egyben (alsó és felső), vagy akár csak az egyik fajtából, ez lényegében ízlés kérdése. Ha egyben sütöd, akkor 10 perccel hosszabb sütési idővel számolj.

Ugyanez a helyzet a bőrével is. Bár szerintem aki szereti a csirkecombot az a ropogós bőrét nem bánja – legfeljebb leszedi sütés után -, hiszen ettől csak ízletesebb lesz az étel. De ha zavar, akkor még sütés előtt nyugodtan szedd le a bőrét.

Készítsd elő a csirkecombokat

Egy vékony, hegyes késsel szurkáld meg a combokat, különösen a vastagabb részeknél, egészen a csontig.
Ez a lépés segít abban, hogy egyenletesebben süljenek meg a csirkecombok, és a csontok mellett is teljesen átsüljenek.

Szurkáld meg a combokat, hogy jobban átsüljenek

Készítsd elő a zöldségeket. A fokhagymáról elég a héját lehúzni, a paradicsomokat vágd félbe vagy cikkekbe, a méretüktől függően.
Itt a képen nem használtam, és a receptben sem írtam, de ha van hely még a tepsiben akkor 1 fej hagyma negyedekbe vágva még finomabbá teszi ezt az ételt!

Készítsd elő a fokhagymát és a paradicsomot

Fűszerezd be a csirkecombokat mindkét oldalukon. Ennek a receptnek, mint oly sok másnak a titka a megfelelő fűszerezés, és hidd el, a csirkecombok jó sok fűszert felvesznek! Ráadásul itt még szaft is lesz, tehát szinte nem tudsz rá sok fűszert tenni.
Én a 6 db (kb. 1,3 kg) csirkecombhoz 10-10 g, azaz 3-3 tk. fűszerkeveréket használtam mindkét fajtából. Ha az általam javasolt fűszerkeverékeket és mennyiségeket használod, akkor nincs szükség más fűszerezésre, például sóra.

Fűszerezd be a combokat

A tepsibe, amiben sütni fogod a combokat, önts 3 evőkanál (olíva)olajat. Helyezd a tepsit a tűzhelyre úgy, hogy két lángot is meggyújtasz alatta.
Tedd bele a combokat úgy, hogy a bőrösebb felük legyen először alul. Pirítsd minkét oldalukon kb. 2 percig, egyszer megfordítva – így végül a bőrösebb felel lesz fölül.
Tepsiben, tűzhely fölött pirítsd elő a combokat
Mindkét oldalukon kb. 2 percig süsd
Zárd el a tepsi alatt a tüzet. Dobd a fokhagymákat és paradicsomokat a csirkecombokra. Öntsd fel vízzel és fehérborral vagy borecettel, takard le alufóliával és tedd be a sütőbe.
Az én tepsi méretemhez és 6 db combhoz 2 dl folyadék szükséges a combok tökéletes sütéséhez. Ezt próbáltam úgy is, hogy 1,5 dl víz és 0,5 dl fehérbor, de ha nincs otthon bor akkor 2 dl víz és 1 ek borecet is ugyanolyan finom végeredményt hoz. Ami fontos, hogy ha ecetet használsz, akkor az valóban borecet legyen.

Sült csirkecomb paradicsommal, fűszerekkel

Add hozzá a paradicsomot, fokhagymát, öntsd föl a vízzel és borral
Süsd 40 percig, vedd le az alufóliát. Ha van légkeverésed, kapcsold rá azt is, és süsd még 10-15-20 percig. Ha szükséges, egy kevés vízzel pótold a folyadékot.
A pontos sütési idő nagyban függ a sütődtől és attól, hogy mennyire szereted pirultan a csirkecombokat. 40+10 perc alatt a combok garantáltan átsülnek, de ezt ellenőrizni úgy tudod, hogy egy combba beleszúrsz egy kést vagy villát egészen a csontig, és ha nem piros a lé, ami kifolyik, akkor átsült.

A sült csirkecombok elkészültek, tálald őket azonnal. A combokhoz adj 1-1 sült paradicsomot és fokhagymát, és ne felejts el egy keveset az isteni szaftból rákanalazni!
Jó étvágyat!

Forrás: kemenytojas

Forrás:

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts