Forrás: femina.hu
Stíriai metélt friss barackkal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg őszibarack
- 50 dkg túró
- 20 dkg búzarétesliszt
- 2 dl tejföl
- 4 evőkanál porcukor
- 2 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 5 dkg vaj
- fél citrom héja
- só
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 20 perc, főzés: 20 perc, sütés: 30 perc
Elkészítés:
A túrót krumplinyomón törd át, majd gyúrd össze a liszttel, a tojássárgákkal, a sóval és egy evőkanál porcukorral. Ha a túró vizes, és emiatt túl lágy lesz a tészta, akkor adj még hozzá egy kis lisztet. Ha viszont nem áll össze, mert a túró túl száraz, akkor rakj bele tejfölt. Nyújtsd a tésztát ujjnyi vastagságúra, és vágd 1 centiméter széles metéltekre. Majd több részletben főzd ki sós vízben.
Közben verd kemény habbá a két tojásfehérjét. Utána a sárgákat keverd össze a két evőkanál porcukorral, a vajjal, a tejföllel, a citromhéjjal, a csipet sóval és a felvert habbal. Forgasd ebbe a masszába a megfőtt, lecsepegtetett tésztát. Utána adagold a felét egy kivajazott tepsibe, szórd meg a megmosott, felkockázott friss barackkal, majd halmozd rá a tészta másik felét is. Simítsd el, és a tetejére pakolj megint gyümölcsöt. Végül hintsd meg cukros mákkal. 160 fokon 30 percig süsd, és vaníliás pudinggal tálald.