Spenótos, Parmezános – Carbonara

Spenótos, Parmezános – Carbonara

Hozzávalók 2 személy részére:

  • 25 dkg linguine vagy spagetti
  • 3-4 tojás
  • 8 dkg parmezán
  • 8 dkg kolozsvári szalonna vagy persze pancetta, ha van kéznél
  • Frissen tört feketebors
  • 10 dkg bébispenót
  • Olívaolaj

1. A szalonnát vékony szeletkékre vágjuk és egy jó nagy serpenyőben lepirítjuk. A spagettit elkezdjük főzni egy fazék lobogó forró, sós vízben.

2. A tojásokat egy tálba ütjük, sózzuk és jó alaposan megborsozzuk. A parmezánt a lehető legfinomabbra reszeljük és ezt is a tojáshoz adjuk.  Az egészet alaposan felverjük, mintha rántottát készítenénk.

3. Ha a tészta al dentére (azaz nem teljesen puhára) főtt, akkor a főzőlevéből 1decit öntünk a serpenyőben lévő szalonnára, a tésztát pedig leszűrjük és beledobjuk a serpenyőbe. Hozzáadjuk a lecsepegtetett spenótot, és gyorsan átforgatjuk a tésztával, hogy kicsit összeessen.

4. Fontos, hogy ebben a fázisban már a serpenyő alatt el kell zárni a lángot, mert ha túl forró, akkor rántotta lesz a tojásbó! A tojásos-parmezános keveréket ráöntjük a még forró tésztára és azonnal rázogatni-kevergetni kezdjük, hogy a tészta hőjének hatására a kis főzőlével összekeveredett tojás egy gyönyörű, egyre sűrűbb krémmé álljon össze.

carbonara-bébi-spenót-tészta

5. Azonnal tálaljuk, a tetejére jöhet egy kis parmezán, olívaolaj és frissen tört bors is.