Spenótos, Parmezános – Carbonara
Hozzávalók 2 személy részére:
- 25 dkg linguine vagy spagetti
- 3-4 tojás
- 8 dkg parmezán
- 8 dkg kolozsvári szalonna vagy persze pancetta, ha van kéznél
- Frissen tört feketebors
- 10 dkg bébispenót
- Só
- Olívaolaj
1. A szalonnát vékony szeletkékre vágjuk és egy jó nagy serpenyőben lepirítjuk. A spagettit elkezdjük főzni egy fazék lobogó forró, sós vízben.
2. A tojásokat egy tálba ütjük, sózzuk és jó alaposan megborsozzuk. A parmezánt a lehető legfinomabbra reszeljük és ezt is a tojáshoz adjuk. Az egészet alaposan felverjük, mintha rántottát készítenénk.
3. Ha a tészta al dentére (azaz nem teljesen puhára) főtt, akkor a főzőlevéből 1decit öntünk a serpenyőben lévő szalonnára, a tésztát pedig leszűrjük és beledobjuk a serpenyőbe. Hozzáadjuk a lecsepegtetett spenótot, és gyorsan átforgatjuk a tésztával, hogy kicsit összeessen.
4. Fontos, hogy ebben a fázisban már a serpenyő alatt el kell zárni a lángot, mert ha túl forró, akkor rántotta lesz a tojásbó! A tojásos-parmezános keveréket ráöntjük a még forró tésztára és azonnal rázogatni-kevergetni kezdjük, hogy a tészta hőjének hatására a kis főzőlével összekeveredett tojás egy gyönyörű, egyre sűrűbb krémmé álljon össze.
5. Azonnal tálaljuk, a tetejére jöhet egy kis parmezán, olívaolaj és frissen tört bors is.