Spenótos kenyér felfújt, Sült hagymával
Hozzávalók:
- 1/2 kg rusztikus kenyér (szikkadt vagy sütőben szikkasztott)
- 2 fej fokhagyma
- 1/2 kg koktélparadicsom
- 1/2 tk szárított kakukkfű
- 1 ek vaj + a sütéshez
- 1+1 ek olaj
- 2 nagy fej hagyma
- 1 ek cukor
- 2 dl tejszín
- 1/2 l tej
- 6 tojás
- 15 dkg parmezán sajt
- 1/2 kg finomra vágott lecsepegtetett spenót (lehet mirelit)
- 1/2 tk őrölt szerecsendió
- 1 tk mustárpor
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A kenyeret 3×3 cm-es darabokra vágjuk, tepsire tesszük és 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig szikkasztjuk. Az egész fokhagymákat és a koktélparadicsomokat hőálló tálba tesszük, meglocsoljuk kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés kakukkfűvel és szintén a sütőbe tesszük, amíg a fokhagyma megpuhul – kb. 30 perc.
Egy serpenyőbe 1 ek olajat és 1 ek vajat teszünk. Rádobjuk a vékonyra szeletelt hagymát, sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon puhára pároljuk. Amikor teljesen megpuhult, megszórjuk 1 ek cukorral és addig kevergetjük alacsony láng felett, amíg a cukor teljesen felolvad és karamelizálja a hagymát.
Egy keverőtálban összekeverjük a tejet, tejszínt és a kissé felvert tojásokat. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és mustárporral ízesítjük és belereszeljük a sajtot. Hozzákeverjük a szikkasztott kenyeret, a karamellizált hagymát, a sült fokhagymagerezdeket, és a lecsepegtetett spenótot. Az egészet jól összekeverjük.
Kivajazott hőálló tálba tesszük – ezen a ponton akár egész éjszakára betehetjük a hűtőbe, hogy reggel csak frissen ki kelljen sütni, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Amikor megsült, a tetejére tesszük a sült koktélparadicsomokat és azonnal tálaljuk.