Spenótos kenyér felfújt, Sült hagymával

Spenótos kenyér felfújt, Sült hagymával

Hozzávalók:

  • 1/2 kg rusztikus kenyér (szikkadt vagy sütőben szikkasztott)
  • 2 fej fokhagyma
  • 1/2 kg koktélparadicsom
  • 1/2 tk szárított kakukkfű
  • 1 ek vaj + a sütéshez
  • 1+1 ek olaj
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 ek cukor
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 l tej
  • 6 tojás
  • 15 dkg parmezán sajt
  • 1/2 kg finomra vágott lecsepegtetett spenót (lehet mirelit)
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk mustárpor
  • frissen őrölt bors

spenotos-kenyer-felfujt-sult-hagyma-val1

Elkészítés:

A kenyeret 3×3 cm-es darabokra vágjuk, tepsire tesszük és 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig szikkasztjuk. Az egész fokhagymákat és a koktélparadicsomokat hőálló tálba tesszük, meglocsoljuk kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés kakukkfűvel és szintén a sütőbe tesszük, amíg a fokhagyma megpuhul – kb. 30 perc.

Egy serpenyőbe 1 ek olajat és 1 ek vajat teszünk. Rádobjuk a vékonyra szeletelt hagymát, sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon puhára pároljuk. Amikor teljesen megpuhult, megszórjuk 1 ek cukorral és addig kevergetjük alacsony láng felett, amíg a cukor teljesen felolvad és karamelizálja a hagymát.

Egy keverőtálban összekeverjük a tejet, tejszínt és a kissé felvert tojásokat. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és mustárporral ízesítjük és belereszeljük a sajtot. Hozzákeverjük a szikkasztott kenyeret, a karamellizált hagymát, a sült fokhagymagerezdeket, és a lecsepegtetett spenótot. Az egészet jól összekeverjük.

Kivajazott hőálló tálba tesszük – ezen a ponton akár egész éjszakára betehetjük a hűtőbe, hogy reggel csak frissen ki kelljen sütni, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Amikor megsült, a tetejére tesszük a sült koktélparadicsomokat és azonnal tálaljuk.