Spárga Krémleves – Bazsalikom olajjal
Hozzávalók:
A bazsalikomolajhoz:
- 1 csomó bazsalikom
- 2 dl semleges ízű olaj
A leveshez:
- 50 dkg spárga
- 1 l víz
- 2 ek vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
A levesbetéthez:
- 25 dkg zöldspárga
- 2 el olívaolaj
- só
- bors
- 1/2 dl száraz fehérbor
Elkészítés:
Az olajat és a bazsalikomot aprítógépbe tesszük és 2-3 percig járatva a gépet egészen finomra turmixoljuk. Egy serpenyőbe öntjük és gyöngyözésig melegítjük. Az olajat steril gézlapon átszűrjük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A (fehér) spárga fejeit levágjuk, félretesszük. A szárak fás végét levágjuk, a spárga szárát zöldséghámozóval megtisztítjuk.
A fás szárakat és a spárga héját (amit egyébként kidobnánk) enyhén sós vízben kifőzzük – ez lesz az alaplevünk.
Egy lábosban felolvasztjuk a vajat és rádobjuk a finomra vágott hagymát. A spárgát feldaraboljuk és szintén a lábosba dobjuk, pár percig pároljuk, majd felöntjük a spárgaalaplével és puhára főzzük.
Elkészítjük a levesbetéteket: a zöldspárgák fás végeit letörjük, eldobjuk, a spárgák fejeit levágjuk, félretesszük, szárait pedig hosszában négy részre vágjuk.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, rádobjuk a zöldspárgát és a kétféle spárgafejet, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a borral és addig hevítjük, amíg a bor alkoholtartalma elpárolog.
A levest leturmixoljuk és szűrőn átszűrjük, a levesbetétekkel és néhány csepp bazsalikomolajjal tálaljuk.