Sós, rozmaringos, fokhagymás kalács – Ez egy olyan fonott kalács recept, amilyet még nem ettél. Ropogós kéreg, lágy omlós tészta, kellemes fokhagyma és friss rozmaring illattal átitatva.

( fonási teschnika itt ) – katt a linkre

Print Friendly, PDF & Email
Recept nyomtatása
Sós, rozmaringos, fokhagymás kalács
Sós, rozmaringos, fokhagymás fonott kalács - Isteni illatok a konyhában; igazi sós húsvéti fonott kalács
Sós, rozmaringos, fokhagymás kalács
Mennyiség
főre
Hozzávalók
Mennyiség
főre
Hozzávalók
Sós, rozmaringos, fokhagymás kalács
Elkészítés
 1. Melegítsd elő a sütőt 220 C fokra
 2. Először is meg kell sütni a fokhagymákat. Tisztítsd meg a cikkeket, helyezd egy alufóliába és locsolg meg egy kevécs olíva olajjal. 20-25 perc alatt süsd készre, majd vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni. Nyomd át egy fokhagymatörőn egy tálba ,majd tedd félre
 3. Egy keverőtálba öntsd bele a lanygyos - meleg ( semmiképpen nem forró !!! ) vízet és az élesztőt a negyed evőkanál cukorral. Keverd el lassan, hagyd 10 percig, hogy felhabozzon. Maj add hozzá a 2 tojást, 2 ek olíva olajat, és az átnyomott sült fokhagymát; egy kanállal keverd össze.
 4. Add hozzá a lisztet, friss és felaprózott rozmaring leveleket, sót. Tedd tészta mixerbe és a kampós alakú tartozékkal kezd el dagasztani - kézzel is dagaszthatsz. Ha nem állna össze a tészta, akkor önthetsz hozzá egy kis olajat vagy vizet, dagaszd minaddig, amíg a tészta elválik a tál oldalától. Ha túl ragacsos lenne a tészta, akkor segíts az állagán egy kis plussz lisztel
  Sós, rozmaringos, fokhagymás kalács
 5. A tészta, akkor van kész, amikor egy labdát tudsz belőle formálni anélkül, hogy ragadna. Ezt kb 10 perc gyúrás előzi meg. Lisztezett nyújtó felületen dolgozd át kicsit.
 6. Majd helyezd egy kiolajozott tálba és fedd le folpackkal. Egy órát szoba hőmérsékleten lehetőleg a bekapcsolt a sütő közelében keleszd. Ez idő alatt meg kell, hogy duplázódjon a mérete.
 7. Ha megkelt, egy lisztezett deszkára szedd ki a tésztát és a fenti fonási technikának megfelelően fond össze a kalácsot. Lisztezd a tetjét. Ha ez kész fedd le egy konyharuhával és pihentesd további 30 percig. Tojássárgájával kend le a tetejét, szórhatsz rá nagyszemű tegeri vagy kosher sót is.
  Sós, rozmaringos, fokhagymás kalács
 8. 180 C fokos sütőben süsd 25-30 percig. Közben félidőnél fordítsd el 180 fokkal a sütőlemezt, hogy minden oldalát jól érje a hő. Akkor van kész ha a belseje 80-90 C fokos. Hagyd kihűlni szeletlés előtt.
  Sós, rozmaringos, fokhagymás kalács
 9. forrás: elevatedkitchen.com
Megjegyzés

Kommentek