Sós, rozmaringos, fokhagymás kalács – Ez egy olyan fonott kalács recept, amilyet még nem ettél. Ropogós kéreg, lágy omlós tészta, kellemes fokhagyma és friss rozmaring illattal átitatva.
( fonási teschnika itt ) – katt a linkre

Mennyiség |
főre
|
Hozzávalók
- 190 ml meleg víz
- 2,5 ek instant élesztő
- 3 db tojás
- 2 ek extra szűz oliva olaj
- 720 gramm finom liszt
- 1/4 ek cukor
- 1,25 ek só
- 3 ág friss rozmaring
- 4 cikk fokhagyma
Hozzávalók
|
![]() |
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 220 C fokra
- Először is meg kell sütni a fokhagymákat. Tisztítsd meg a cikkeket, helyezd egy alufóliába és locsolg meg egy kevécs olíva olajjal. 20-25 perc alatt süsd készre, majd vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni. Nyomd át egy fokhagymatörőn egy tálba ,majd tedd félre
- Egy keverőtálba öntsd bele a lanygyos - meleg ( semmiképpen nem forró !!! ) vízet és az élesztőt a negyed evőkanál cukorral. Keverd el lassan, hagyd 10 percig, hogy felhabozzon. Maj add hozzá a 2 tojást, 2 ek olíva olajat, és az átnyomott sült fokhagymát; egy kanállal keverd össze.
- Add hozzá a lisztet, friss és felaprózott rozmaring leveleket, sót. Tedd tészta mixerbe és a kampós alakú tartozékkal kezd el dagasztani - kézzel is dagaszthatsz. Ha nem állna össze a tészta, akkor önthetsz hozzá egy kis olajat vagy vizet, dagaszd minaddig, amíg a tészta elválik a tál oldalától. Ha túl ragacsos lenne a tészta, akkor segíts az állagán egy kis plussz lisztel
- A tészta, akkor van kész, amikor egy labdát tudsz belőle formálni anélkül, hogy ragadna. Ezt kb 10 perc gyúrás előzi meg. Lisztezett nyújtó felületen dolgozd át kicsit.
- Majd helyezd egy kiolajozott tálba és fedd le folpackkal. Egy órát szoba hőmérsékleten lehetőleg a bekapcsolt a sütő közelében keleszd. Ez idő alatt meg kell, hogy duplázódjon a mérete.
- Ha megkelt, egy lisztezett deszkára szedd ki a tésztát és a fenti fonási technikának megfelelően fond össze a kalácsot. Lisztezd a tetjét. Ha ez kész fedd le egy konyharuhával és pihentesd további 30 percig. Tojássárgájával kend le a tetejét, szórhatsz rá nagyszemű tegeri vagy kosher sót is.
- 180 C fokos sütőben süsd 25-30 percig. Közben félidőnél fordítsd el 180 fokkal a sütőlemezt, hogy minden oldalát jól érje a hő. Akkor van kész ha a belseje 80-90 C fokos. Hagyd kihűlni szeletlés előtt.
- forrás: elevatedkitchen.com
Megjegyzés
forrás: elevatedkitchen.com