Sós karamell fagylalt, recept

A Sós karamell fagylalt Hozzávalói:
- 60 g sós vaj
- 30 dkg cukor
- 5 db tojás sárgája
- 5 dl zsíros tej
- 1,5 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- 1 tk só
- 1 tk vaníliakivonat (vagy 1/2 rúd kikapart magjai)

Egy lábasba felolvasztunk 2 evőkanál cukrot. Amikor felolvadt, hozzáadunk ismét 2 kanálnyit és így folytatjuk, amíg még van cukor. Ha már borostyánszínű a karamell, akkor hozzáadjuk a sót és a vajat. Amikor felolvadt a vaj, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínt és alacsony lángon hagyjuk, hogy homogén karamellt kapjunk, utána elzárjuk a lángot. A tojássárgákat kissé felverjük és apránként, folyamatosan kevergetve, hozzáadagoljuk a karamellt.
Hozzákeverjük a tejfölt és 2,5 dl tejet is. Visszaöntjük a lábasba és folyamatos keverés mellett kissé besűrítjük. Leszűrjük és hozzáöntjük 2,5 dl hideg tejhez, majd habverővel elkeverjük és mélyhűtőben lehűtjük. A fagyigép tálját mélyhűtőben minimum 24 órán keresztül előhűtjük. A lehűlt fagyit a bekapcsolt fagyigépbe töltjük és addig dolgoztatjuk, amíg megfelelő, krémes állago nem kapunk (kb. 1 óra). Kitöltjük tálba, lefagyasztjuk és fogyasztjuk.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: streetkitchen.blog.hu