Sonkával és gorgonzolával töltött sertésszűz

Sonkával és gorgonzolával töltött sertésszűz

A sertés legnemesebb részét érdemes nem mindennapi alapanyagokkal még különlegesebbé tenni.

A Sonkával és gorgonzolával töltött sertésszűz Hozzávalói

  • 4 adag
  • 1 sertésszűz
  • olívaolaj
  • 20 dkg sonka
  • 15 dkg gorgonzola
  • 15 dkg bébispenót
  • fokhagyma
  • 1 zsemle
  • tej az áztatáshoz
  • szerecsendió
  • bors

 

Elkészítés

 

 

Töltelék

A spenótot többször, alaposan átmossuk, és a szárát levágjuk.
Egy forró serpenyőbe olívaolajat öntünk, a gerezd fokhagymát egy picit megroppantjuk, majd egészben beledobjuk, és megfuttatjuk a forró olajon. Rászórjuk a spenótot, ami gyorsan összeesik, megfonnyad. Sózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk rá.

A zsemlét felkockázzuk, és egy kevés langyos tejbe áztatjuk. Amikor megszívta magát alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a megfonnyadt spenótot (a fokhagyma nélkül) és a sajtot. Egy villával összedolgozzuk. Ha kell még sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezhetjük.

Hús töltése

A húst egy nagyon éles késsel nagyjából a kétharmadáig bevágjuk, és a belsejét óvatosan továbbvagdosva kinyitjuk, mint egy könyvet, széjjelterítjük.
Egy klopfolóval kilapítjuk. Sózzuk, borsozzuk és a szeletelt kemencés sült sonkával beterítjük. Ráhalmozzuk a spenótos tölteléket, és óvatosan feltekerjük. Hústű segítségével rögzítjük, majd össze is kötözzük.
Kívülről is besózzuk, megborsozzuk.

Forró, olajos serpenyőben rövid idő alatt kérgesítjük, azaz körbepirítjuk. Egy alufóliával bélelt tepsire fektetjük, és 170 fokra előmelegített sütőben, 20 percig sütjük. A sertésszüzet nem szabad sokáig hőkezelni, mert kiszárad. Akkor a legízletesebb, ha a közepe halvány rózsaszínű marad.

Sonkával és gorgonzolával töltött sertésszűz

Felszeletelés előtt pihentessük egy órát, így sokkal szaftosabb marad, és könnyebben is szeletelhető.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: Izeselet.hu