SOMLÓI GALUSKA (áthangolva)

SOMLÓI GALUSKA (áthangolva)

 

Amire érdemes figyelni:

a habcsóknál a tojásfehérjét először alacsony fokozaton magában kezdjük el verni, ahogy elkezdjük megtörni először folyóssá válik, majd elkezdjük beledolgozni a levegőt. Folyamatosan adjuk hozzá a kristálycukrot, ezzel beszorítjuk a levegőt. Nem szabad túl verni, szép fényes, és krémes állagú legyen. Majd a többi hozzávalót, már csak „alákeverjük” egy spatulával.
A vaníliakrémnél a tejszínt nem szabad sokáig forralni, ugyanez érvényes a tejnél. Nem akarjuk, hogy a zsiradék kicsapódjon, csak felmelegítjük, vagyis elérjük a 100 fokot és nem főzzük tovább. A krémnél hőkiegyenlítést végzünk, és 82 fokig melegítjük a tojássárgás krémet. Ne öntsük rá hirtelen a meleg tejszínt, mert összeugrik a tojássárga. A csokoládé szósznál könnyebb dogunk van, hiszen ott már csak turmixoljuk az olvasztott csokoládéval.
a zselatin nagyon hideg vízbe tegyük, és ahogy ruganyossá válik kb. 1 perc, csavarjuk is ki belőle a vizet

SOMLÓI GALUSKA

somloi-galuska-athangolva-maskep1

Diós habcsók:

  • 50g tojásfehérje
  • 50gkristálycukor
  • 25g porcukor
  • 25g őrölt dió
  • 5g őrölt dió

A tojásfehérjét felverjük a kristálycukorral. Hozzákeverjük a porcukrot és az őrölt diót. Szilikono papírra, egy habzsák segítségével kicsi bubikat nyomunk és megszórjuk még dióval. 100 fokon szárítjuk kb. 40 percig.

Angolkrém „cremeux”:

  • 200g tejszín
  • 1/2 rúd vanília kikapart belseje
  • 30g barnacukor
  • 50g tojássárga
  • 1,5g zselatin

A tejszínt a vaníliával felmelegítjük. A tojássárgáját a barnacukorral elkeverjük. A felforrt a tejszín vékony sugárban a tojássárgához öntjük, és visszaöntjük az egészet az edénybe, majd 82 fokig melegítjük. Félrehúzzuk, rögtön átöntjük és átszűrjük egy lépésben. Hozzáadjuk a hideg vízbe beáztatott és kicsavart zselatint, turmixoljuk és tálalásig félretesszük.

Csokoládé szósz:

  • 120g tej
  • 30g glükóz
  • 100g 64% étcsokoládé

somloi-galuska-athangolva-maskep

A tejet a glükózzal felmelegítjük. A vízgőz felett felmelegített étcsokoládéra öntjük és turmixoljuk. Hagyjuk kissé kihűlni. (kb. 35 fokosan használjuk)

Összeállításnál, rumba áztatott mazsolát is szórtam a rétegek közé. Alulra csokoládé szósz került, erre kerültek a diós habcsókok, egy kis vanília krém és így tovább. Ahogy esik úgy alakul. Nem kell megijedni ha nem szabályos, ebben ez a legcsodálatosabb, ahogy a krém és a szósz utat törnek maguknak. Egy biztos a pohár összetartja:) És finom. NAGYON. Vagy én voltam nagyon éhes…:)

Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket

 

 Forrás: angelastaste.blogspot.hu