Slambuc, ahogyan a Fazekas család készíti Nádudvaron – recept és videó
Hozzávalók:
- 15 dkg füstölt szalonna
- 60 dkg lebbencs tészta
- 2 kg burgonya
- 3 db paradicsom
- 60 dkg kolbász
- 3 db paprika
- 2 fej hagyma
- 1,5 dl olaj vagy zsír
- só
- őrölt paprika
Hány személyre: 10
Elkészítési idő: 1 óra
Bár az eredeti recept nem tartalmaz paprikát, paradicsomot, kolbászt, de a nádudvari híres fekete cserépedényeket készítő Fazekas család így készíti otthon. Ahogy mondják: “Ha a pásztoroknak odakint lett volna kolbásza, paprikája és paradicsoma, biztosan tettek volna azt is a slambucba”. Egy modernebb ízvilág bográcsban főzve.
Az alapanyagok megtisztítása és felaprításával kezdünk. A szalonnát megpirítjuk és kiengedjük a zsírját, a forró zsírhoz folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a felkockázott hagymát és a paprikát. Miután összeér, mehet bele a paradicsom. A paradicsom annyira lehűti a zsírt, hogy nem fog benne megégni a porpaprika. Megvárjuk, amíg szépen összeérik a zsírral a paprika, és utána egyből teszünk bele egy kis krumplit, vizet, amivel összekeverjük és utána jön bele a többi. A kolbász hozzáadása után jöhet a lebbencs tészta. A tésztánál fontos, hogy csak a tetején kavargatunk. A kanál, ha egyszer leér a bogrács aljára, attól kezdve végig egészen az aljáig kell kavarni, különben odaég. 10-15 perc főzés után jöhet a forgatás. Akkor jó, ha a széle lepirul és már, mint egy labdát tudjuk forgatni a bográcsban.
Szerző: Hang-Kep Egyesulet
Forrás: gasztro-tv