Skandináv réteges rebarbarás pitetorta – vékony omlós süti, tökéletes vaníliakrém, recept

A rétegek sorban pedig: vékony omlós süti, tökéletes vaníliakrém, omlós süti újra, rózsaszín rebarbara, végül roppanós cukor réteg. És mindez együtt sül. Nem ám utólag kell összeállítani nagy kézügyességgel!
Az eper bónusz a tetején, és lássuk be, sütés előtt jobban is mutatott mint után. Szóval nyugodtan elhagyható, magam csak dekorációs célból tettem rá, de finom volt, tehát akár több is lehet rajta, de akkor meg a roppanós cukros réteg lesz kevesebb, így nem tudom mi a jó megoldás. Nem fényezem sokat ezt a sütit, mert avatott, és avatatlan szemeknek is igen egyértelmű kell, hogy legyen, ez a muszáj megsütni kategóriába tartozik.
A Skandináv réteges rebarbarás pitetorta Hozzávalói a krémhez:
- 1 vanilia rúd
- 50g keményítő
- 100 g porcukor
- 4 tojássárgája
- 500ml tej
a tésztához:
- 200g vaj (szoba hőmérsékletű )
- 110g cukor
- 2 tojás
- 180g liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 zacskó (40g) vaníliás pudingpor
tetejére:
- rebarbara
- 20g vaj olvasztva
- 4 tk cukor
A Skandináv réteges rebarbarás pitetorta elkészítése:
- A krémhez a vaníliarudat kettévágjuk, és a kikapart magokat a tokkal együtt a tejbe rakjuk, felforraljuk, és 10 percig állni hagyjuk.
- Közben a tojássárgákat a cukorral két percen keresztül keverjük, illetve addig, amíg fehér, habos nem lesz. Hozzáadjuk a keményítőt, és ráöntjük a tejet. Visszatesszük főni, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Letakarjuk és kihűtjük.
- A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyesével a tojásokat, majd a sütőporos lisztet.
- Egy 20 cm-es kivajazott kerek formába elsimítjuk a tészta egyharmadát, rákenjük a krémet, majd a maradék tésztát. A megmosott rebarbarákat 8-9 cm hosszú egyenlő darabokra vágjuk, és a tortára tesszük. Most jöhet az opcionális eper is. Legvégül pedig meglocsoljuk a tésztát az olvasztott vajjal és megszórjuk a cukorral.
- 180C-ra előmelegített sütőben 70-75 percig sütjük.
Nehéz lesz kivárni míg meghűl, de érdemes.
forrás: kajapiazongora