Skandináv réteges rebarbarás pitetorta – vékony omlós süti, tökéletes vaníliakrém, recept

Skandináv réteges rebarbarás pitetorta –  vékony omlós süti, tökéletes vaníliakrém, recept

A rétegek sorban pedig: vékony omlós süti, tökéletes vaníliakrém, omlós süti újra, rózsaszín rebarbara, végül roppanós cukor réteg. És mindez együtt sül. Nem ám utólag kell összeállítani nagy kézügyességgel!

Az eper bónusz a tetején, és lássuk be, sütés előtt jobban is mutatott mint után. Szóval nyugodtan elhagyható, magam csak dekorációs célból tettem rá, de finom volt, tehát akár több is lehet rajta, de akkor meg a roppanós cukros réteg lesz kevesebb, így nem tudom mi a jó megoldás. Nem fényezem sokat ezt a sütit, mert avatott, és avatatlan szemeknek is igen egyértelmű kell, hogy legyen, ez a muszáj megsütni kategóriába tartozik.

Skandináv réteges rebarbarás pitetorta

A Skandináv réteges rebarbarás pitetorta Hozzávalói a krémhez:

  • 1 vanilia rúd
  • 50g keményítő
  • 100 g porcukor
  • 4 tojássárgája
  • 500ml tej

a tésztához:

  • 200g vaj (szoba hőmérsékletű )
  • 110g cukor
  • 2 tojás
  • 180g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 zacskó (40g) vaníliás pudingpor

tetejére:

  • rebarbara
  • 20g vaj olvasztva
  • 4 tk cukor

Skandináv réteges rebarbarás pitetorta

A Skandináv réteges rebarbarás pitetorta elkészítése:

  1. A krémhez a vaníliarudat kettévágjuk, és a kikapart magokat a tokkal együtt a tejbe rakjuk, felforraljuk, és 10 percig állni hagyjuk.
  2. Közben a tojássárgákat a cukorral két percen keresztül keverjük, illetve addig, amíg fehér, habos nem lesz. Hozzáadjuk a keményítőt, és ráöntjük a tejet. Visszatesszük főni, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Letakarjuk és kihűtjük.
  3. A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyesével a tojásokat, majd a sütőporos lisztet.
  4. Egy 20 cm-es kivajazott kerek formába elsimítjuk a tészta egyharmadát, rákenjük a krémet, majd a maradék tésztát. A megmosott rebarbarákat 8-9 cm hosszú egyenlő darabokra vágjuk, és a tortára tesszük. Most jöhet az opcionális eper is. Legvégül pedig meglocsoljuk a tésztát az olvasztott vajjal és megszórjuk a cukorral.
  5. 180C-ra előmelegített sütőben 70-75 percig sütjük.

Nehéz lesz kivárni míg meghűl, de érdemes.

Skandináv réteges rebarbarás pitetorta

forrás: kajapiazongora