Shepherd’s pie, azaz pásztorpite

A Brit-szigetek egyik legkirályabb húsos étele a pásztor pite: egy pofonegyszerű, húsos ragut kell készítenünk, amit beburkolunk krumplipürével és az egészet összesütjük a sütőben. A ragu szaftos, a krumpli teteje kicsit megpirul, az ízek összeérnek, az összhatás zseniális.
A Shepherd’s pie Hozzávalói 4 személynek
A raguhoz:
- 1 közepes vöröshagyma
- Két-három gerezd fokhagyma
- 15 dkg sárgarépa
- 1 nagy teáskanál paradicsompüré
- 1 fél ág friss rozmaring
- 2-3 ág friss kakukkfű
- 2 friss vagy szárított babérlevél
- 10 dkg zöldborsó
- Fél kiló hús
- 2 púpozott teáskanál liszt
- Fél deci bor
- 4 dl víz
- Egy evőkanál Worchestershire szósz
A krumplipüréhez:
- 1kg krumpli
- 2dl tej
- 50g vaj
- 4 tojás sárgája
- Só, bors, szerecsendió
- 5 dkg fehér cheddar sajt (vagy más, ami szimpatikus)
A sütéshez:
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 3-4 dkg cheddar sajt
A pásztorpite húsos ragujához egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, és a finomra vágott hagymát a szeletekre vágott fokhagymával együtt üvegesre pároljuk. Hozzádobjuk a 6-7 mm-es kockára vágott sárgarépát és a paradicsompürét, és az egészet nagy lángon jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, átforgatjuk és rádobjuk a darált húst is. A húst is lepirítjuk, megszórjuk a liszttel, átforgatjuk és felöntjük a vörösborral és a vízzel. Sóval, borssal, worchestershire szósszal ízesítjük és kis lángon 20 percig rotyogtatjuk. Hozzákeverjük a fagyasztott zöldborsót, további 5 percig főzzük és ezzel a ragunk el is készült.
Elkészítjük a krumplipürét: Egy lábas sós vízben megfőzzük a kockára vágott krumplit. Közben a vajat és a tejet összemelegítjük. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval áttörjük egy tálba, hozzáadjuk a tojások sárgáját, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük és a vajas tejjel, na meg a lereszelt sajttal együtt rövid keveréssel krémesre keverjük.
A krumplipürét egy kanál segítségével eloszlatjuk a húsos ragun úgy, hogy mindenhol teljesen fedje. Megszórjuk a zsemlemorzsával, reszelt sajttal és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kicsit hűni, majd a piccalillivel együtt tálaljuk!
Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket
Forrás: streetkitchen.blog.hu