Sertés Csülkös Pacal

Sertés Csülkös Pacal

A recept hozzávalói

0,5 kg konyhakész pacal.
0,2 kg füstölt csülök,
1 db sertésláb,
A hús súlyának tized része vöröshagyma,
5 kg húsonként 1 fej fokhagyma,
Őrölt paprika,
erős paprika,
őrölt bors,
őrölt kömény,

Az abáláshoz:
babérlevél,
szemes bors,
vöröshagyma,
ecet,

Elkészítés
A csülköt előző este beáztatjuk, majd kicsontozzuk, felkockázzuk 2-3 cm-es méretre. A sertéslábakat gázperzselővel megperzseljük, majd langyos vízben síkár kefével megsúroljuk és fűrésszel összedaraboljuk. A pacalt a visszaforrástól 15 percig abáljuk nem tovább!! Ezután felcsíkozzuk, a méret attól függ, hogy az evőkanálra helyezve mekkorát szeretnénk.

A vöröshagymát megtisztítjuk felkockázzuk. A hagyma súlyánál kevesebb sertészsírban megdinszteljük majd a tűzről levéve a lábast hozzáadjuk az őrölt paprikát. A bográcsolást azzal kezdjük, hogy legalulra a csülök csontokat tesszük, majd az eldarabolt sertés lábakat csontjukkal a bogrács oldalához igazítjuk. Ha ez elfogy jöhet a pacal 5 össze tett tenyérrel kimért pacalhoz adunk 1 összeszorított marék sót adunk. Egy ilyen rétegre adunk a pörköltalapból és bors, kömény, fokhagyma, sőt erős paprika is mehet rá, és így folytatjuk a rétegezést.

Végül fel öntjük meleg vízzel, hogy az ellepje. Kemény fával tüzelünk alá és nagyon ügyelünk rá, hogy úgy mozgassuk a bográcsot, hogy a pacal körbe mozogjon a bográcsban.

Főtt sós burgonyát készítsünk mellé és valami jó házi savanyúságot (mondjuk kis dinnyét) kínáljunk hozzá puha kenyérrel.