Serpenyős Bazsalikomos, Mozzarellás PIZZA – recept

A Serpenyős Bazsalikomos, Mozzarellás PIZZA Hozzávalói; 2 db vastag tésztájú pizzához:
- 0,5 kg kenyérliszt (BL 80)
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 dl kézmeleg víz
- 25 g élesztő
- 1 evőkanál cukor
A pizzaszószhoz:
- 3 dl passzírozott paradicsom (passata di pomodoro)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 teáskanál cukor
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor bazsalikom
- 4-5 levél friss zsálya és egy kis ág rozmaring
- Só, bors, szerecsendió
A pizza feltéthez:
- 50 g szárazkolbász
- 4-6 szelet baconszalonna
- 125 g mozzarella
- 1 fej lilahagyma
A kézmeleg vízbe morzsoljátok bele az élesztőt és nyomjatok hozzá egy evőkanál cukrot. Az egészet keverjétek jól össze, hogy a cukor feloldódjon, majd rakjátok félre 6-7 percre. Ennyi idő elteltével a zavaros folyadék életre kel, a tetején megjelenik egy kis hab és az egész finoman pezsegni kezd majd.
Ha konyhai robotgéppel dolgoztok, akkor a keverőtálba mérjétek bele a lisztet, adjatok hozzá sót, olívaolajat és végül öntsétek hozzá a felfuttatott élesztős vizet is. Az egészet dagasszátok össze pár perc alatt, míg szép feszes állagú tésztát kaptok.
Kézzel is meg lehet ám csinálni a tésztát: egy nyújtódeszkára öntsétek ki a lisztet, a közepébe csináljatok egy krátert és abba öntsétek bele az élesztős vizet, az olajat és a sót. Kezdjétek el összekeverni, majd pedig amikor összeállt, akkor jó erős mozdulatokkal, intenzíven gyúrjátok át a tésztát, a cél természetesen itt is a feszes állag. A lisztben lévő sikér akkor alakítja ki a kívánt tészta-szerkezetet, ha jó alaposan át van dolgozva, szóval ne legyetek lusták! 🙂
Ha megvan a tészta, rakjátok bele egy tálba, szórjatok rá egy kevés lisztet és takarjátok le egy konyharuhával. Rakjátok el valami nem huzatos, lehetőleg melegebb helyre és hagyjátok másfél-két órán keresztül kelni.
Csináljátok meg a pizzaszószt: egy serpenyőben vagy lábasban hevítsetek kevés olajat, dobjátok rá a finomra vágott vöröshagymát és pároljátok üvegesre. Nyomassátok hozzá a passzírozott paradicsomot és kis lángon kezdjétek el rotyogtatni. Jöhet bele a vékony szeletekre vágott fokhagyma, só, bors, cukor, szerecsendió. Ezt követi a nagyon finomra aprított zsálya és rozmaring és legvégül a szintén finomra vágott bazsalikom. Húzzátok le a tűzről a pizzaszószt és hagyjátok kicsit kihűlni.
Készítsétek elő az összes feltétnek valót, jelen esetben a kolbászt, amit vékony szeletekre vágjatok fel, a bacont kisebb darabokra vágva, a mozzarellát és a szeletekre vágott lilahagymát.
Ha jól megkelt a tészta, dobjátok egy kilisztezett nyújtódeszkára, néhány mozdulattal gyúrjátok át, és vágjátok két részre. A fél tésztát formázzátok kerekre és sodrófával nyújtsátok kb. 8-10 mm vastagságúra úgy, hogy minden nyújtás után egy negyednyit fordítsatok a tésztán, így szép kerek marad majd. A sütőt izzítsátok be a lehető legforróbbra, akár 300 fokra, ha lehetséges.
Egy teflon serpenyőt (ami befér majd a sütőbe később!) hevítsetek fel jó alaposan (kb. mint hússütés előtt, rendesen!), szórjatok bele egy kevés lisztet és dobjátok rá a tésztát. Egy kanállal pakoljátok rá a pizzaszószt, kenjétek el rajta vékonyan, és jöhet a többi feltét: az előkészített kolbász, szalonna, mozzarella és a lilahagyma. Dolgozzatok gyorsan és miközben ezeket pakoljátok, néha nézzetek alá a pizzának egy lapátkanállal. Már most elkezd a tészta felfújódni, még hólyagok is keletkezhetnek rajta, ha elég forró volt a serpenyő. Ha elég gyorsak vagytok, még a pizza szélét is körbe tudjátok kenni egy kis olívaolajjal. Egészen addig hagyjátok nagy lángon a tésztát, míg az alja el nem kezd rendesen megsülni, néha egészen sötétbarna foltok is megjelenhetnek rajta. Ha itt tartotok, dobjátok be a serpenyőt a forró sütőbe felülre és süssétek a pizzát hőfoktól függően úgy 5-7 percig, amíg a sajt megolvad és a pizza is tökéletesen megsül. KONYHARUHÁVAL vegyétek ki a forró serpenyőt, borítsátok ki a pizzát egy vágódeszkára, vágjátok négybe és faljátok fel még úgy melegen!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: streetkitchen.blog.hu