Sajtos bagettkék, recept
Már többször hallottam Limara pékségéről, de eddig valahogy mégis kimaradt, hogy komolyabban körülnézzek nála. Most azonban megtettem és szemem szám tátva maradt a gyönyörűségtől. Különösen így, hogy ebben a sütögetős hangulatban vagyok már hetek óta. Hirtelen felindulásból és mert más hozzávaló nem is nagyon volt éppen itthon, ezeket a sajtos bagettkéket választottam. Ja, amúgy bajor sörperec keresésével indult az egész. Majd jön az is előbb-utóbb…
Egy jótanács. A család 3/4-e már langyosan nekiesett, de az igazi egy óra múlva lett, mikor a lányom hazaért. Várjuk meg, amíg kihűl!
A sajtos bagettkék hozzávalüi:
- 1.5 dl langyos tejben, amit
- 1 kiskanál cukorral édesítettem, felfuttatok
- 2 dkg élesztőt. Ezt azután
- 50 dkg liszthez adom (eredetileg kenyérliszttel (BL 80) írja a recept, de nekem csak sima (BL 55) volt itthon), valamint
- 1.5 teáskanál sót,
- 0.5 dl olajat és
- kb 1.5 dl langyos vizet.
A szokásos kenyértésztánál lágyabb tésztát dagasztunk, majd egy órán át kelesztjük. Ezután gyengén átgyúrjuk a tésztát és 9-10 egyenlő részre osztjuk, majd negyedórát pihentetjük. Ekkor a kis kupacokat egyenként kinyújtjuk, kb 6 cm széles csíkokra, majd feltekerjük őket és tepsibe tesszük (én mostanában szinte mindig szilikon lappal bélelem ki). Újabb 1 óra kelesztés következik, majd sajttal megszórom, vízzel megspriccolom és mehet a gőzös sütőbe 200 fokon 30 percre (eredetileg 20 perc volt írva, nálam az kevésnek bizonyult). A végén még egy kis vízzel meg lehet spriccolgatni. És megvárni, míg kihül!! 🙂
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: eszterlancfoz