Sajtgolyók szezámmaggal, recept

Sajtgolyók szezámmaggal, recept

A 30. Blogkóstoló a Parókia konyhájában indult Annától, a számomra kisorsolt gasztroblog pedig a Lívia blogja, a Simone gasztróságai lett. Tőle most aranyló sajtgolyókat választottam és sütöttem. Régen sokat készítettem jómagam is, de valahogyan kimaradt, elfelejtődött. A sajtgolyókat ez alkalommal fűszeres gyümölcsszósszal tálaltam. Ha apróbbakat készítünk levesbetétnek is fogyaszthatjuk.

A Sajtgolyók szezámmaggal, Hozzávalói:

  • 35 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
  • 1 csapott kanál liszt
  • bors
  • prézli
  • szezámmag
  • olaj a sütéshez

A gyümölcsszószhoz:

  • 2-3 kanál savanykás lekvár (ribizli, áfonya)
  • 2-3 kanál mazsola
  • 1 kanál gránátalma szirup
  • balzsamecet
  • bors, só

Az apróra reszelt sajtot összekeverjük a liszttel, a tojással, borsozzuk, ha a sajt nem elég sós, akkor sózzuk. Jól összegyúrjuk, diónyi gombócokat formálunk belőle, szezámmagos prézliben alaposan megforgatjuk.

Bő, forró olajban aranyszínűre sütjük, papírtörlőre szedjük, tartármártással, vagy ahogy én, gyümölcsszósszal tálaljuk.
A szószhoz a lekvárt és a mazsolát felöntjük annyi vízzel, amennyi ujjnyira ellepi, majd 5-6 percet forraljuk. Hozzáadjuk a gránátalma szirupot és a balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel egyneművé pürésítjük. Ha túl sűrű lenne kevés vízzel hígitjuk.

sajtgolyo1

 

Forrás: kisildi