Sáfrányos mandulás csirke, recept

Sáfrányos mandulás csirke, recept

Elsőre valami egzotikus dolognak hangzik, de higgyétek el: kevés spanyol kaja van a világon, ami annyira közel áll a magyar ember ízlésvilágához, mint ez. A gazdag sáfrányos-mandulás mártásban párolódott csirkecombok hasonlítanak a mi paprikás csirkénkhez és így méltó vetélytársai is azoknak. Ráadásul a mártás sűrítőanyaga egy kevéske szikkadt-pirított kenyér és maga a finomra őrölt mandula: se tej, se tejszín, se tejföl. Mindenképp teszteljétek!!

A Sáfrányos mandulás csirke Hozzávalói 2 fő részére:

A sáfrányos csirkéhez:

  • 2 db csirke alsócomb
  • 2 db csirke felsőcomb
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 vékony szelet (15 gramm) szikkadt kenyér, héj nélkül
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 10 dkg hámozott mandula
  • 5 dl szárnyasalaplé
  • 1 csipet sáfrány
  • Olívaolaj
  • Étolaj
  • Só, bors

Sáfrányos mandulás csirke

A rizshez:

  • 10 dkg rizs
  • 10 dkg ceruzabab
  • 1 teáskanál egész római kömény
  • 1 teáskanál fekete mustármag
  • 5 dkg vaj

A Sáfrányos mandulás csirke Elkészítése:

Egy forró serpenyőben egy evőkanál olajon pirítsátok le a fokhagymákat és a kenyeret, majd tegyétek őket félre. Nyomassatok bele még két evőkanálnyi olajat és a sózott-borsozott csirkerészeket magas lángon pirítsátok le mindkét oldalukon. Dobjátok rá a kakukkfű lemorzsolt leveleit és a babérlevelet, majd az egészet öntsétek fel a száraz fehérborral, hintsétek meg a sáfránnyal és öntsetek rá 2 dl alaplevet (ennek hiányában vizet). Pároljátok az egészet közepes lángon, közben pedig készítsétek el a mandulás krémet: egy aprítógépben zúzzátok finom őrleménnyé a mandulát. Adjátok hozzá a lepirított fokhagymát és kenyeret, 3 evőkanál olívaolajat és annyi alaplevet (vizet), hogy szép krémet kapjatok belőle. Az egészet kanalazzátok hozzá a csirkéhez, forgassátok óvatosan össze és ha kell, adjatok hozzá még annyi alaplevet, hogy egy paprikás csirke állagú mártásotok legyen. Sózzátok, borsozzátok és fedő alatt pároljátok készre úgy 60 perc alatt.

Közben csináljátok meg a köretet is: Főzzétek ki a jó minőségű rizst kétszeres mennyiségű sós vízben. Egy száraz, forró serpenyőbe szórjátok bele az egész római köményt és a fekete mustármagot. Hevítsétek addig, míg illatozni kezd. Dobjátok rá a vajat, hagyjátok felolvadni és finoman megbarnulni. Küldjétek rá a zöldbabot is és sóval, tört feketeborssal ízesítsétek. Adjátok hozzá a kifőtt rizst és az egészet jó alaposan forgassátok össze. Kész!

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: streetkitchen.blog.hu