(robbanós) – ÉTCSOKOLÁDÉS SÜTŐTÖK TORTA (mézeskalácsfűszerrel)

De a fenébe is, most a tortáé a főszerep a leleplező bejelentés még egy kicsit had várasson magára. Semmi hatásvadászat, de per pillanat több lenne, mint egy ötperces, és ilyenkor tiszteletben tartom mindenki álmossági faktorát. Álmodjatok habosat, rakottat, csipkéset, olyat, mint ő:
Amire érdemes figyelni:
maga a piskóta egyszerű, figyelni kell, hogy minél több levegőt vigyünk bele a tésztába, és ehhez jól ki kell habosítani a hozzávalókat, mikor a szárazanyagok kerülnek hozzá már csak spatulával keverjük át
a ganache-nál jól emulgeáljunk, vagyis (nem megijedni) a tört csokira öntött meleg tejszínt turmix-szal „fényesítsük”, majd hideg tejszínt keverjünk hozzá
fontos, hogy megfelelően kristályosodjon ez minimum 4 óra, de ha van időnk a legjobb ha állni hagyjuk hűtőben egy éjszakát.
az összeállításnál, a kihűlt tortát háromba vágjuk, majd rétegezzük a krémmel, megszórjuk minden rétegnél robbanós csokoládéval, körbekenjük vékonyan és már azonnal habzsákba tölthetjük a maradékot és kezdődhet a „munka”, nem egyszerű, de ha nem verjük túl, könnyen tudjuk nyomni, nem lesz szemcsés és nem fog megfájdulni a kezünk. Hűtőben hagyjuk állni tálalásig.
Oldalánál fentről lefelé haladjunk, tetejénél pedig kívülről közepe felé, és szép fodros alsószoknyát tudunk így készíteni.
ÉTCSOKOLÁDÉS SÜTŐTÖKTORTA MÉZESKALÁCS-FŰSZERESEN (20cm)
- 250g sütőtök (megsütött)
- 40g vaj
- 100g barnacukor
- 65g tojás (L-es méretű)
- 5g szódabikarbóna
- 3g sütőpor
- 100g liszt
- 1mk mézeskalács fűszer
A piskóta enyhén ragacsos, jellegű, de mégis nagyon légies. Jól ellensúlyozza az étcsokoládéval alkotott kontraszt, az édes és a keserű kombinációja robbanós csokival (imádom, mint egy öt éves szintre kerülök ilyenkor)
Általában veszek egy tököt és miután jól átsütöttem (minél kevesebb legyen a víztartalma és intenzívebb lehessen az íze) az egyik feléből süti fog készülni, így vagy úgy a másik, meg mehet a levesbe szó szerint. Ezzel csak arra próbáltam célozni, ne kérdezze meg tőlem senki, hány nyers tökből lesz sült tök. Mert erre a kérdésre még nem tudok választ adni.:)
A szobahőmérsékletű vajat, a barnacukorral kihabosítjuk, fehér ugyan nem lesz, de lágy habos annál inkább. Hozzáadjuk a tojást és tovább habosítjuk. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, sütőporral és fűszerkeverékkel, majd hozzászitáljuk az alaphoz. Ha jól elkevertük, hozzáadhatjuk az előzőleg átturmixolt sütőtökpürét. (Vagy megvesszük a boltban kapható konzervet, bár azt én még sosem próbáltam)
Étcsokoládés felvert ganache:
- 150g étcsokoládé 64%
- 170g tejszín
- 20g glükóz
- 340g tejszín
Rém egyszerű, és a glükóznak köszönhetően fényes, szép állagú csokoládékrémet tudunk készíteni (én bevallom a rém egyszerűségében, egy cseppet túlvertem (mert a fenének kell közben telefonon „pofázni”), de miután még debütálása előtt pihent a hűtőben jó pár órát, sikerült kicsit összeszednie magát)
A tejszínt (170g) a glükózzal felmelegítjük, forráspontjánál rögtön félrehúzzuk a tűzről. Ráöntjük az apróra tört csokoládéra, és hagyjuk állni 1-2percet, majd elkeverjük, és turmixoljuk, még szép fényes nem lesz. Hozzáöntjük a maradék 340g hideg tejszínt, ezzel már csak spatulával átforgatjuk és betesszük a hűtőbe minimum 4 órára. Utána felverhetjük. Óvatosan:)
Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket
Forrás: angelastaste.blogspot.hu