Ricotta gnocchi spárgával és citromos alfredo szósszal

A Ricotta gnocchi Hozzávalói
a gnocchihoz:
- 250 g ricotta
- 25 g reszelt parmezán
- 1 tojás felverve
- só, bors
- kb. 30 g liszt (ha nagyon nedves a ricotta, akkor lehet hogy többre is szükség lesz)
- fél csomag zöldspárga
- vaj
az Alfredo szószhoz:
- 1,5 dl tejszín
- 1 citrom
- vaj
- parmezán
- szerecsendió, fehér bors
- egy marék zsenge spenót
a tetejére:
- parmezán
- egy marék natúr hántolt tökmag
Aprítógépben összepürésítjük a ricottát, a reszelt parmezánt és a felvert tojás felét (ha kell még esetleg később hozzáadhatjuk a többit) közben sózzuk, borsozzuk. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, míg el nem érjük a kívánt, gyúrható állagot.
A gnocchi tésztát lisztes felületre borítjuk és megformázzuk. Először egy hosszú kb. ujjnyi vastag „kígyót” gyúrunk belőle, majd nagyjából 2 cm-es darabokra vágjuk. Egy villa segítségével kicsit megnyomkodjuk a gnocchikat és lobogó forró sós vízbe dobjuk. Ha feljöttek a víz felszínére, még 1 percig hagyjuk főni őket, majd leszűrjük és egy kiolajozott tűzálló tál aljára szedjük őket.
A spárgák végeit letördeljük és kidobjuk, a csúcsait félretesszük, a szárakat meg felkarikázzuk. Egy felforrósított serpenyőbe dobunk egy darabka vajat és megpirítjuk rajta a spárgadarabokat, majd rászórjuk a gnocchira. A serpenyőben visszamaradt vajra öntjük a tejszínt, ez lesz a mártás alapja. Elkezdjük hevíteni, majd belereszeljük egy citrom héját és belefacsarjuk a levét. Dobunk bele még egy darabka vajat, majd ha rottyant egyet, reszelünk hozzá egy jó adag parmezánt. Teszünk bele egy kevés frissen őrölt szerencsendiót és fehér borsot is. Levéve a tűzről dobunk bele egy jó nagy marék zsenge spenótlevelet, ami a hő hatására hamar összeesik, ekkor összekeverjük és a spárgás-gnocchira öntjük. Összekeverjük és még a tetejére is reszelünk egy kis szerecsendiót és parmezánt, rászórunk egy marék tökmagot és a félretett spárgacsúcsokat (vagy más magot). 200 fokos sütőben 15 perc alatt összesütjük és már tálalhatjuk is.
Forrás: streetkitchen.blog.hu