Reform – Bionom: Rakott mángold
Elkészítési idő: kb. másfél óra
Költség: kevesebb mint 1.000Ft/2fő
A Rakott mángold Hozzávalói:
- 1 nagy csokor mángold
- 1 merőkanál köles
- házi füstölt, húsos szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- himalája só, tarkabors
- 2-3 gerezd fokhagyma
- Jókedv fűszerkeverék
- szerecsendió
- 1 házi tojás
- 10-15 dkg házi füstölt sajt
- 2dl bio joghurt vagy bio kefir
A Rakott mángold Elkészítése:
A szalonnát kipörcintjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, megdinszteljük.
Majd rádobjuk a kölest, sózzuk, és körülbelül háromszoros mennyiségű vízzel megfőzzük. Mire felszívja a vizet, meg is fő.
Megfűszerezzük.
Hozzákeverjük a tojást és a kefirt vagy joghurtot.
A mángoldot megmossuk, leszárítjuk. Egy kikacsazsírozott jénai tálba egymásra fektetünk 4-5 levelet, erre felkenjük a köleses masszát (úgy egyujjnyi vastagon), majd megint a mángold jön, és így folytatjuk, amíg el nem fogynak az összetevők.
Megszórjuk a reszelt sajttal, berakjuk a sütőbe, és addig sütjük közepes lángon, amíg a sajt meg nem sül.
Forrás: antalvali.com
Bionom étkezés
Bionom étkezésről akkor beszélünk, amikor kiiktatunk az étkezésünkből minden mesterséges ételt és adalékanyagot, az alapanyag feldolgozási, főzési és sütési eljárások során megőrizzük az étel teljes spektrumú tápanyagait és energiáit, valamint tisztaságát. A bionom étkezés az ételek tápanyagtartalmát és azok hasznosulását helyezi előtérbe, nem pedig a kalóriákat. Ezen kívül azt is figyeli, hogy az adott tápanyag - még ha nem is mérgező - hosszútávon árt-e a szervezetnek.
A bionom étkezés a következő ételeket és eljárásokat zárja ki és ítéli el:
minden vegykezelt élelmiszer minden finomított élelmiszer (lisztek, étolajak, ecetek, alkoholok stb.) minden szintetikus élelmiszer (pl. a nem biológiai erjesztésű ecet) minden instant (azonnal oldódó) élelmiszer minden mesterséges adalékanyagot (tartósítószer, színezék, aroma, állományjavító, térfogatnövelő, savanyúság szabályozó, csomósodást gátló, ízfokozó, mesterséges édesítő stb.) tartalmazó élelmiszer gyorséttermi ételek félkész és/vagy mikrózható ételek cukor és minden, ami hozzáadott cukrot tartalmaz fehér lisztek túl sok állati fehérje (hús, tej, tojás) túl sok alkohol utóérlelő és/vagy tartósító gázzal kezelt zöldségek és gyümölcsök vákuumgázos élelmiszerek cukorral tartósított élelmiszerek magas hőfoknak hosszan kitett élelmiszerek agyon sütött vagy agyon főzött élelmiszerek és ételek felesleges és/vagy környezetkárosító csomagolásban lévő élelmiszerek génkezelt élelmiszerek
Forrás: antalvali.com