Spanyol krumplis tortilla
Spanyol krumplis tortilla: Ezt a verziót ( krumpli előfőzése ) én jobban szeretem, mert sokkal tisztábban és gyorsabban lehet vele dolgozni, mintha a krumplit olívaolajon pirítanám ( puhítanám ) elő
Mennyiség Előkészítés
4 10perc
Sütés/főzés Pihentetés
20perc 5perc
Mennyiség Előkészítés
4 10perc
Sütés/főzés Pihentetés
20perc 5perc
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A burgonyát héjastól vagy akár megpucolva oda tesszük főni ( majd ha kész, akkor meg kell pucolni és szeletekre vágni vagy összekockázni)
  2. Nagy teflon serpenyő elővesz. Amikor jó meleg, akkor mehet bele az olívaolaj ( sansa ), majd ha ez felforrósodott, akkor az apróra vágott fokhagyma és vöröshagyma. Közben a tojásokat megmossuk, majd feltörjük és összekeverkjük villával és a só-borssal
  3. Ha a hagymák megpárolódtak, akkor mehet is hozzá a burgonya, melyet kissé piríts le
  4. A végén mehet hozzá a fűszeres tojás massza. Picit, egy fakanállal egyengesd el, hogy mindenhova eljuthasson a tojás és szépen összeköthesse a hozzávalókat. Kis lángon kb 15 perc alatt süsd meg a tortilla egyik oldalat, majd egy nagy tányér segítségével, fordítsd meg a “tortácskát” ( tányér serpenyő tetejére helyez – mint egy fedő – majd hirtelen mozdulattal 180 fokkal fordítsd át a tányérra a trotillát). Tányérról vissza csúsztatva a serpenyőbe, mehet a másik oldal megpirítása – 10 perc kb. Kész
Megjegyzés

Tortilla Felhasználása – és váltzatok,

forrás: wikipedia
A tortilla a latin-amerikai konyhák egyik legfontosabb alapanyaga. Továbbá az Egyesül Államokban modern verziókhoz is alkalmazzák, amelyek világszerte népszerűvé váltak. Ezek a legnépszerűbb tortilla ételek:

Taco – általában a kukoricás tortillából készül, amelybe pikáns marhahúst, csirkehúst vagy zöldséges tölteléket és salsát, koriandert tesznek, majd félbehajtva, melegen fogyasztanak (kézzel). Ideális partiétel.

Enchilada – töltött tortilla (búza- vagy kukorica-), amit a töltelékkel felcsavarnak, majd chiliszósszal leöntenek. A töltelék általában húsos, babos vagy zöldséges, de szinte mindig van benne sajt is.

Burrito – más néven taco de harina, amely búzalisztből készült, grillezett vagy párolt tortillába bebugyolált töltelék. A töltelék általában hús, mexikói rizs, és főtt babpüré. A nemzetközi burrito nagyobb, így népszerű töltelék még az avokádó, a sajt, a salsa és a tejföl is.

Tostada – pirítóst jelent, szikkadt tortillából készül, amit olajban megpirítanak, vagy ropogós, pizzaszerű alaptésztaként alkalmaznak ragadós, szaftos feltétekkel.

Quesadilla – sajttal töltött félbehajtott tortilla, amit addig sütnek, amíg a sajt elolvad benne.

Taquito – más néven flauta – töltött kukoricás tortilla, amit vékonyan felcsavarnak, majd ropogósra sütnek. A töltelék általában csirke- vagy marhahús, de lehet sertéshús és zöldség is. Salsával és guacamolével tálalják.

Gordita – tortillazsemle, a tésztát megtöltik mindenféle finomsággal, körbezárják, majd megsütik.

Tortilla chips – ha a tortillát tovább sütjük, megkeményedik, ropogóssá válik. Ideális chips lesz, amit pikáns mártogatóssal tálalnak. Maradék, szikkadt tortilla is felhasználható erre a célra.

Nachos – kukorica tortilla chips olvasztott sajttal leöntve, amit chilivel tálalnak.

Fajita – az igazi fajita grillezett marhahúst jelent, amit Texasban találtak ki, és puha búzaliszttortillába tekerve fogyasztottak. Manapság akármilyen hús és zöldség lehet a tekercsben, amit tejföllel, salátával, grillezett zöldséggel vagy reszelt sajttal kombinálnak.

Tortilla tekercs – modern, nemzetközi étel, valójában egy szendvicsváltozat. A szükséges tortillalap széles és vékony, többnyire búzaliszt alapú. Bármiféle töltelékkel elkészíthető (felvágott, zöldség, hús, saláta, sajt, szószok-mártások) – a tortillát megtöltjük, feltekerjük, és félbevágjuk. Hidegen is fogyasztható, különösen ha konyhakész tortillalapokat alkalmazunk. Ideális parti- és piknikétel, ugyanis kézzel fogyasztható.

Baleada – jellegzetes hondurasi tortillaváltozat, babbal és reszelt sajttal töltve.[1]

Pupusa – Salvador nemzeti étele: általában sajttal, töpörtyűvel vagy babbal töltött tortilla.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek