Raymond Blanc féle – sült provençale Bárányborda
A sült provençale Bárányborda hozzávalói:
- 2 db nagyobb bárányborda ( kb 8-8 bordacsonttal )
- szőlőmag olaj a sütéshez
- 2 fokhagymagerezd
- 1 ág rozmaring – csak a levelek
- 2 kakukkfű ág – csak a levelek
- 1 nagy marék petrezselyemlevél
- só
- bors
- dijoni mustár a hús lekenéséhez
- olíva olaj
A sült provençale Bárányborda elkészítése:
A két bárányborda csontjai közül először is el kell távolítani a húst egy kés segítségével; de előtte a borda zsírosabb, külső oldalán a zsír szövetet be kell irdalni.
Mindkét borda darabnál a két szélső bordacsont után, befelé be kell kötni a húst egy konyhai főző zsinórral. Sózd és borsozd meg a bordákat, majd mehet az előre felhevített serpenyőbe; zsiradéknak szőlőmag olajat használj. a hús mindkét oldalát süsd meg szép aranybarnára, de nem kell túlsütni – a végeredmény rosé bárányborda lesz majd.
Vedd le a serpenyőt a gázról és úgy forgasd a félg sült bordákat, hogy a csontok ívei lefelé álljanak és egymással szemben; azaz a borda külső zsíros oldala álljon felfelé.
Mindez serpenyőstől mehet az előmelegített 190 C fokos sütőbe, 15 percig süsd a bordákat tovább.
Közben elkészítheted a fűszeres zsemle krusztát – kérget. Frissen daráld le a zsemléket, majd mehet hozzá a fokhagyma, kakukkfű levelek, rozmaring és az olíva olja, hogy picit tapadjanak egymáshoz a zsemle morzsái és a fűszerek. A végeredmény egy nagyon szép , élénk zöld színű elegy lesz.
Vedd ki a báránybordákat a sütőből, kend meg minden oldalát dijoni mustárral és nyomogasd bele a megsült bordákat a friss illatú Provence-i zsemlés fűszerkéregbe.
Picit pihentetheted is a húst és mehet fel lehet szeletelni. Majd tálald akár főtt ceruzababbal és a pecsenye levével.
Sült provençale Bárányborda, Kész!
Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket