Raymond Blanc féle – Csirkemáj TERRINE

Raymond Blanc féle – Csirkemáj TERRINE

Az alábbi Raymond Blanc recept, egy mennyi és egyben nem mindennapi csirkemáj terrine -t fog eredményezni …

Raymond Blanc – Csirkemáj TERRINE hozzávalók:

 

  • 400g csirkemáj szív nélkül
  • 500ml tej
  • 4 ek só
  • 100ml Madeira bor
  • 100ml Ruby portói bor
  • 60g sahllota hagyma
  • 2 ág kakukkfű levelei
  • 1 fokhagyma gerezd
  • 50ml Hennessy cognac
  • 5 közepes szabad tartású tojás
  • 400g szoba hőmérsékletű vaj
  • 2 csipet frissen őrölt feketebors
  • A Tálaláshoz

  • 2*75g vaj
  • további 2 nagy csipet só
  • narancshéj
  • őrölt fahéj
  • 2 csipet frissen őrölt feketebors

Raymond Blanc – Csirkemáj TERRINE elkészítés:

Végy elő egy nagy tálat, tedd bele a csirkemájat, öntsd rá a tejet, sózd meg 2 tk sóval, és hagyd állni 1 óra hosszat. Ez szépen ki fogja szedni a májból a maradék vért és sokkal élvezhetőbbé fogja tenni a máj ízét a végére.

Hevítsd elő a sütőt 130 C fokra.

Egy nyeles lábasban kezd el forralni a 100 ml Madeira bort, a 100ml Ruby portóit és az 50ml Hennessy vagy más minőségi cognac-ot. Kb 10 percig kell hevíteni, majd vágd szépen apró darabokra a Shallota hagymát és a kakukkfű leveleket és öntsd az egészet a bor redukcióhoz, forrald tovább egy percet együtt.

Ha ez kész, akkor vedd le a tűzről.

Raymond Blanc - Csirkemáj TERRINE

A leszűrt csirkemájat öntsd egy turmix gépbe,majd öntsd rá bor, fűszer és cognac redukció-t. Adj hozzá a sót, a fekete borsot, majd az öt egész tojást és turmixold össze az egészet.

Végy elő egy serpenyőt és nagyon lassú tűzön kezd el hevíteni a vajat; majd öntsd hozzá ezt is a turmixhoz; folytasd tovább a turmixolást. Ha kész, akkor egy szép tüdő színű elegyet fogsz kapni, melyet szűrj át egy tálba.

Szükség lesz még egy őzgerincforma szerű sütőformára , de ne legyen bordázott;mehet bele a  sütőpapírt. Öntsd bele az átszűrt csirkemáj elegyet ( fedd le ezt is zsírpapírral ) és tedd az egészet egy forró vizet tartalmazó tepsibe, majd mehet be az előzőleg már felhevített – 130 C – sütőbe.

Raymond Blanc - Csirkemáj TERRINE

kb 40 perc kell a terrine-nek, ha van otthon maghőmérőd, akkor 65 C -fokot kell tartani, magasabb nem lehet a hőmérséklet, mert akkor elszíneződik a terrine – szürkébe menne át.

Vedd ki a sütőből had hűljön.

Raymond Blanc - Csirkemáj TERRINE

Őrölj újra frissen fekete borsot, majd egy keverőtálba tedd a másik 75 gr szoba hőmérsékletű vajat; mehet hozzá a bors a fahéj a narancshéj és só és aprított friss kakukkfű. Jól dolgozd össze.

Ha kihűlt a csirkemáj terrine, akkor borítsd ki, távolítsd el róla a sütőpapírt és kend körbe a fűszeres vajjal.

Raymond Blanc - Csirkemáj TERRINE

Mehet a hűtőbe , had hűljön; később szeletelheted.

Csirkemáj TERRINE, kész 🙂

Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket