Ravioli Amatriciana

Ravioli Amatriciana

Hozzávalók a tésztához:

  • 400 g semolina 176-os (grízesre őrölt durumbúzaliszt)
  • 800 g liszt
  • 18 tojás sárgája
  • 4 tojás
  • 80 g olívaolaj

A hozzávalókat összedolgozzuk, nagyon vékonyra nyújtjuk, kör alakú raviolikat készítünk belőle a töltelékkel.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 10 db hámozott, kimagozott paradicsom kockára vágva
  • 250 gr hagyma julienne-re vágva
  • 250 gr salotta julienne-re vágva
  • 250 gr szalonna vékony csíkra vágva
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma hámozva, félbe vágva, közepéről a csírája kivágva
  • 1 szál kakukkfű
  • 50 ml fehérbor
  • só, bors, cukor, szerecsendió
  • kevés házi morzsa fehérkenyér beléből
  • ravioli_amatriciana

A hagymákat olívaolajon megizzasztjuk, hozzáadjuk a szalonnát és a bort. Egy idő múlva hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a paradicsomkockákat és a fokhagymát is a kakukkfűvel. Átforraljuk, szitára tesszük, kb. 15 órán át hagyjuk lecsöpögni. Ízesítjük (só bors, cukor, szerecsendió) belekeverünk kevés morzsát.

Hozzávalók a mártáshoz

  • 100 ml világos alaplé (fond blanc), ami lehet könnyű, nem túlságosan felzöldségelt sótlan szárnyas- vagy borjúcsontokból készült leves is, mely nem túlzottan koncentrált
  • 120 gr vaj
  • finomra vágott kakukkfű
  • 1-2 evőkanál (harmadára-negyedére sűrített) fehérbor
  • citrom, só, kevés keményítőliszt

A levet felforraljuk, belekeverjük a vajat, kevés keményítővel sűrítjük (a keményítőt előtte kevés folyadékban feloldjuk, így adjuk hozzá). Sűrített borral, sóval, citrommal ízesítjük, ízlés szerint. Tálalás előtt meghintjük kakukkfűvel.

 

Forrás: gaultmillau.hu