Rántott tejbegríz  

Rántott tejbegríz  

Hozzávalók 4 adag

» 1 liter tej
» 1 vaníliarúd
» 50 dkg búzadara
» 50 dkg cukor
» 5 dkg porcukor
» 1 alma (piros héjú)
» 10 dkg vaj
» liszt
» 1 tojás
» 5 dl olaj
» 3-4 dl must
» só
» bazsalikom
» tálaláshoz
» vanília fagylalt
» baracklekvár

rantott-tajbegriz

Elkészítés

A szokásos módon tejbegrízt készítünk, ám kicsit sűrűbbre főzzük. Egy vaníliarúd kikapart belsejét is hozzáadjuk főzés közben. Amikor már sűrűsödni kezd, hozzáadunk egy kis vajat, hogy krémesebb állagú legyen. Ha elkészült, dupla fóliával bélelt edényekbe töltjük és egyből be is fedjük a desszertet, majd hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük addig, amíg teljesen ki nem hűl. Ha teljesen kihűlt, könnyen szeletelhető. Lisztben meghempergetjük. Egy tojást felverünk és kevés porcukorral összekeverjük. A belisztezett, dermedt tejbegrízt ebbe „panírozzuk”. Olajat melegítünk, beleteszünk vajat is. Az olajas vajban kisütjük.

Közben egy edényben felforraljuk a mustot. Ha már forr, lejjebb vesszük a hőt, hagyjuk, hogy besűrűsödjön. Egy másik edényben karamellt készítünk (kevés cukrot teszünk az edénybe, megvárjuk, amíg elolvas, és folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot, nem kevergetjük!). Az almát meghámozzuk, és karalábévágóval kis almákat vágunk ki belőle, hurkapálcikára tűzzük. Egy hungarocell darabot helyezünk a tűzhely mellé, alufóliát teszünk alá. A karamellt egy kicsit visszahűtjük, hogy sűrűbb legyen. Ebben mártjuk ki az almákat. A hungarocelldoboz oldalába szúrjuk a pálcikákat, hogy a felesleges karamell az alufóliára csöpöghessen.

Tálalás: a kirántott tejbegrízt tálaljuk baracklekvárral, vaníliafagylalttal, a karamellizált almagolyókkal és friss bazsalikomlevelekkel, legvégül pedig locsoljuk meg a besűrűsödött musttal.

Forrás: izeselet.hu