Puha sütőtökös cupcake, recept
Várakozásom ellenére, harmadik gyermekünk még mindig odabent bulizik. Először értékeltem tapintatosságát, hogy megvárta, amíg előkészülünk, a fogadásához és Karácsonyra, de most már kezdi keresztülhúzni a férjem szabadságtervezésére és az ünnepekre vonatkozó számításainkat…
Addig is törlesztem egy tartozásomat: Halloween óta egy gyűrött cetlin őrizgetem a sütőtökös cupcake receptjét. Nemcsk tökös bulikban nyerő, egész télen jó vitaminforrás ez a sokoldalú tökség. Annyit mondok róla, hogy omlik a szájban, lédús, szaftos……
A tetejére csak olvasztott étcsokit és fehér csokit raktam, amit színben harmonizáló apróságokkal díszítettem (csoki morzsa, kandírozott narancshéj, + narancsszínű cukorka itt-ott). Mindez az iskolai buliban praktikusabbnak bizonyult, mint az olvadós vajas krém, persze bármilyen krémsapka mehet rá.
A Puha sütőtökös cupcake Hozzávalói:
- 2 bögre liszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1/2 tk só
- 1.5 tk. fahéj
- 1/4 tk szerecsendió
- 1/4 tk. őrölt szegfűszeg
- 1 tk. őrölt vanília
- 1/2 bögre kókuszvirág cukor
- 1/2 bögre kandírozott narancs
- 3 tojás
- 1 bögre sült tök püré
- 1/2 bögre kókuszzsír
- 1/2 bögre rizstej
- 2-3 ek. kakaópor (a kész tészta feléhez keverem hozzá)
Tetejére:
- Olvasztott étcsoki, fehér csoki, kandírozott narancs, csokidara….
A sütőtököt előre megsütöm, kikaparom a húsát, és villával összetöröm, kimérek egy jó bögrényi mennyiséget.
Külön edényben összekeverem a száraz összetevőket. Egy másikban az olvasztott kókuszzsírt keverem el a folyékony hozzávalókkal, majd gyorsan összedolgozom a két tál tartalmát. Nem kell agyonkeverni, mert attól jobban kiszárad sütés közben, elég, ha nagyjából összeforgatjuk.
Két részre osztom a tésztát, egyik feléhez hozzászitálom a kakaóport, lazán összekeverem, így kapok egy barna és egy narancsos színű tésztát.
A 2/3 részig megtöltöm a cupcake formákat, fele-fele arányban adagolva a kakaós és a sima tésztát:
Fogpiszkálóval kicsit összehúzom a két színt, de éppen csak egy kicsit, nem az a cél, hogy összemossuk őket, csak hogy egymásba kanyarodjanak.
180°C-ra előmelegítem a sütőt, és körülbelül 20 percen át készre sütöm. Fogpiszkálóval ellenőrzöm, hogy átsült-e a belseje is.
Mehet rá, az olvasztott csoki, vagy bármilyen művészi dekoráció, bár szerintem natúran is jól mutatnak.
Forrás: retikulesfuszerdoboz.hu