Puha, könnyed Csokitorta (ganache krém mascarponeval)

Amilyen sokáig nem sütöttem piskóta tekercset, mostanában olyan sokszor. Annyira, hogy most már nem is volt képem még egyszer megcsinálni, gondoltam, Lekvár helyett töltök bele valami csokis krémet.
Aztán ez lett belőle 🙂 Alig pár perccel több időráfordítás, ennyit simán megér, sőt, annyira jó lett és tulajdonképpen jól is néz ki, hogy simán elsüthető ünnepi alkalomra is. (megjegyzés magamnak: B sajnálatos módon nem szerette)
A Puha, könnyed Csokitorta Hozzávalói:
- 6 tojás fehérje
- 10 dkg cukor (nálam 5 dkg eritrit és 5 dkg fruktóz)
- csipet só
- reszelt citromhéj
- 6 tojás sárgája
- 15 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- egy marék szeletelt mandula
Először is a szokásos piskótalap
6 tojás fehérjét habbá verem csipet, majd további keverés közben beleteszek
10 dkg cukrot (nálam 5 dkg eritrit és 5 dkg fruktóz),
csipet sót
reszelt citromhéjat, majd a
6 tojás sárgáját egyenként. Hozzászitálok
10 dkg lisztet, amit aztán óvatosan beleforgatok. Mehet a massza egy nagy tepsibe, amibe előzőleg sütőpapírt tettem 180 fokon (légkeverés 160) 5-10 percig sütöm. Még sose néztem meg a pontos időt, de messzire nem érdemes menni… Mikor elérte a kívánt színt, kiveszem, a széleit meglazítom majd egy konyharuhára fordítom. Egy másik, nedves konyharuhát borítok a tetejére és pár perc pihentetés után húzom le róla a sütőpapírt. A nagy lapot feleztem, majd ezeket harmadoltam, így 6 lapot kaptam. Ezek közé került a krém, amit közben készítettem el:
15 dkg étcsokoládét beleolvasztottam
1,5 dl tejszínbe. Előbb vízfürdőben hűtöttem, aztán bevágtam a fagyasztóba. Mikor megszilárdult habosra kevertem, miközben tetszés szerint ízesíthető (nem kötelező egyáltalán, ezek nélkül is jó) némi vaníliával, leheletnyi fahéjjal, reszelt narancshéjjal, de akár chilivel is ha van merszünk a család elé állni vele. Én most a fahéjnál maradtam. Hozzákeverek
25 dkg mascarponet is és már tölthető is a torta. Díszítés megint tetszés szerint választható, nálam
egy marék szeletelt mandula megpirítva, de lehet mogyoró is, aprított aszalt gyümölcs stb.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: eszterlancfoz