Surf and Turf – Profi recept, nem csak profiknak

A Surf and Turf Hozzávalói 4 fő részére:
- kb. 30-50 dkg bélszín
- fűszerek, só, bors
- 5 dkg vaj
Steak burgonya:
- 3 evőkanál olaj
- 3-4 db normál vagy 2 db nagy édes burgonya
- zöldfűszerek, fűszersó
- friss petrezselyem
- citrom
- vaj
Sült zöldségek:
- 1 fél cukkini
- 1 fél kaliforniai paprika (zöld és piros is)
- 4 db csiperke gomba
- 1 kis fej lilahagyma
- friss petrezselyemzöld

Piripiri rák:
- 400gr királyrák
- 5gr szárított chili
- 4 gerezd fokhagyma
- 100ml száraz fehérbor
- olívaolaj
- só, bors

Elkészítés:
A bélszínt lehártyázzuk – minél vékonyabban, majd fejét, farkát levágjuk.
A törzsből 15-20 dkg-os darabokat vágunk. Kézzel kicsit megnyomkodjuk, majd
befűszerezzük, azaz alaposan bedörzsöljük. Grill lapon vagy faszén parázson vagy
serpenyőben ízlés szerint megsütjük.
A burgonyát ( lehet édesburgonya is ) meghámozzuk, megmossuk. Felvágjuk nagyobb, rusztikus darabokra,
tálcára rakjuk, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, fűszerekkel ízesítjük. Kb. 20
percig sütjük előmelegített sütőben – amíg megpuhul. Még frissen, a sütőből kivéve
rácsipkedünk vajat, meglocsoljuk egy kevés citromlével és megszórjuk apróra vágott
friss petrezselyemmel.
A zöldségeket ujjnyi vastagra szeleteljük. Fűszerezzük sóval, esetleg friss
rozmaringszárral majd grillen vagy sütőben készre sütjük 180 fokos forró sütőben.
Megtisztítjuk a rákokat és nyársat csinálunk belőle. Aprítjuk a fokhagymát és a
sindlinget.
Serpenyőben olajat hevítünk, ebben pirítjuk meg a fokhagymát – majd rögtön jön
bele a ráknyárs, addig sütjük, amíg szép rózsaszín, piros nem lesz. Hozzáadjuk a
szárított chilit és további 3 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a bort, és addig főzzük, míg
majdnem elpárolog. Végén sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Tálalásnál a steak szeletre helyezzük a ráknyársat, mellé tálaljuk a burgonyát és a
zöldségeket, illetve a mártogatós szószt.
Jó étvágyat kíván a Pikantéria csapata!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.