Porchetta – az olaszok egészben sült húscsodája, recept
A porchetta nagyon meghatározó olasz étel. Gyakran az utcákon árulják és speciális, olasz sós zsemlével – paninoval kínálják szendvicsként. Ariccia településről származik, Lazio tartományból. A porchetta szintén népszerű még – Abruzzo tartományban ( Porchetta abruzzese: lassú tűzön sül rozmaringgal, borsal és fokhagymával; illetve Umbriában is nagyon kedvelt eledel. Az Umbria-ból származó porchettát a sertés apróra vágott belsőségeivel: pl máj , … sütik egybe és fokhagymával, sóval, rengeteg borssal és vad ánizsvirág szirommal fűszerezik erősen.
!!! Fontos , minden porchettát erősen kell sózni és fűszerezni !!!
A porchetta Hozzávalói:
- kb 3 kg – bőrös fiatal malac karaja a hasalja része rávágva a karajra – kérd így a hantestől, de egy pár nappal hamarabb, mint amikor vásárolni mész
- egy -két marék ánizs mag, vagy ha van akkor vad ánizs virág szirom
- bőven – lehetőleg egészséges parajdi só
- sok bors
- 1-2 fej felaprítottt fokhagyma
- 1-2 marék frissen felvágott rozmaring
- 1 marék frissen felvágott kakukkfű
- 4-5 db csirkemáj vagy 1-2 marék sertés máj, vágó deszkán kaparva
- 1 marék fenyőmag
- 2 zsemle beáztatva és kinyomkodva
- 1 fej vöröshagyma
A porchetta elkészítése:
-
Fektesd ki a húst a bőrös felére. A karaj részt vágd körbe, úgy, hogy ebből minél nagyobb részt ki tudj fektetni, így nagyobb részt fog tudni befedni a töltelék
-
Erősen sózd, borsozd és mozsárban őrölt ánizzsal szórd be a húst, majd kend be a fokhagyma 3/4 részével. Tekerd fel és pihentesd egy órát
-
Közben készítsd el a tölteléket: egy serpenyőbe önts olíva olajat, párold benne üvegesre a hagymát, fokhagymát, mehet hozzá erősebben szórva – szemre: bors, ánizs, só; majd később a fenyőmag, beáztatott zsemle, rozmaring, kakukkfű és a máj. Pirítsd kicsit össze majd kend szét az egészet a kifektetett húson.
-
Tekerd fel a húst, de úgy, hogy a császár szalonna vége majd a tepsi aljára kerülhessen.
-
Kötözd össze a húst több helyen keresztbe, és 1-2 helyen hosszába is – ne használj műanyag alapú zsinórt . A kender nagyon jó erre a célra!!!
-
Fektess a tepsibe 4-5 egész répát, alá kevés sanasa olajat – és mehet rá a porchetta.
-
Először 1 óra hosszat én lefedtem alufóliával, de nem muszáj. Süsd 1 órát 200 C fokon , majd 3-5 órát 125-150 C fokon.
-
Nekem akkor volt jó a hús, amikor 83 C fok körül volt a maghőmérséklete.