Poharas moszkauer – recept

Elmondom hogy volt. Vártuk és vártuk a havat karácsony előtt, de nem jött, így hiába álmodoztunk a fehér karácsonyról Brúnóval, idén nem jött össze.Pedig mi megadtuk az esélyt neki, összesen 4 szentesténk volt, szóval igazán össze is jöhetett volna akár, de csak nem akart esni a hó – gondolom, ti is észrevettétek:). Így amikor múlt héten végre eljött az a szép nagy hóesés, akkor hétfőn délután kitaláltam, hogy csináljunk még egy mini szentestét, legyen meg a fehér karácsony:) A karácsonyfa még úgyis itt volt, mindhármunknak akadt 1-1 apróság, amit még gyorsan becsomagoltam, Brúnónak nem kell kétszer mondani, hogy vegye fel a legelegánsabb ruháját és énekeljünk karácsonyi dalokat, úgyhogy már csak az ünnepi vacsoráról kellett gondoskodni gyorsan. Nyilván csak abból dolgoztam, ami itthon volt, de így is sikerült egy klassz kis estét és jó kis menüt összerakni, úgyhogy január 4-én, az 5. szentesténk szuper havas hangulatban telt. Ez volt a desszertünk:)
A moszkauer Hozzávalói 4-6 adaghoz:
- 4 dl habtejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 2 narancs reszelt héja
- 5 dkg darált dió
Moszkauer-grillázs:
- 15 dkg dióbél
- 10 dkg cukor
- 6 dkg kandírozott narancshéj
- 5 dkg vaj
- 1 dl habtejszín
- 2 dkg liszt
Elkészítjük a moszkauer grillázst:
1. A diót és a kandírozott narancshéjat apróra vágjuk, majd a vajjal, a cukorral és a tejszínnel együtt egy lábasba tesszük és összeforraljuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a lisztet.
2. Sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit és vékonyan megkenjük olvasztott vajjal. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
3. A masszából kiskanálnyi adagokat kanalazunk és a tepsire helyezzük, majd picit a kanál lapjával ellapogatjuk.
4. 10-13 percig sütjük, az a jó, ha a szélein kezd már aranybarnává válni.
5. Megvárjuk, míg teljesen kihűl, és felaprítjuk.
6. Ekkor jöhet a krém elkészítése: a habtejszínt a porcukorral felverjük, majd hozzákeverjük a narancsok reszelt héját és a diót.
7. Poharakba adagoljuk és tetejükre rászórjuk a grillázst. És két napig nem állunk mérlegre:)
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: csakapuffin.cafeblog.hu