PISZTÁCIÁS TEKERCS (málnával)

legyen gyümölcsös: alma,körte, eper, meggy, cseresznye, narancs, ribizli frissen vagy fagyasztva tuti jó lesz
vagy mogyorókrémmel, csokoládéval (süthető), aszalt gyümölcsökkel (ezeket vágjuk fel, hogy könnyen tekerhető legyen)
fűszerezhetjük: csillagánizs, vanília, fahéj, kardamom, bazsalikom, ami az adott gyümölcshöz passzol
Lényegében, kell hozzá egy tészta alap (a tekercshez élesztős leveles tészta) ami akár linzer is lehet, de akkor töltjük, mint egy pitét. És ez a mandulakrém, hogy mi van a spájzban, azt Ti tudjátok, de ami jól esik azzal tuti nem nyúltok mellé.
És azt mondtam már milyen egyszerű? Egy valamire kell csak odafigyelni, hogy a tészta hideg legyen (a hűtőből vegyük ki felhasználás előtt). Pikk-pakk kész szó szerint, nézzétek:
PISZTÁCIÁS TEKERCS
- 400g élesztős leveles tészta
- 2tojás
- 80g cukor
- 100g mandulaliszt
- 100g szobahőmérsékletű vaj
- csipet só
- 1ek pisztácia paszta/krém
- 50g mirelit málna
A leveles tésztát úgy csavarjuk ki, hogy a védőfólia alul maradjon. Egyszerűen csak kiterítjük. A mandulakrémhez az összes hozzávalót: a tojást, cukrot, mandulalisztet és a vajat, egy csipet sóval habverővel eldolgozzuk. Még egy jó krémes állagot el nem érünk. Vagyis a vaj és a tojás teljesen elkeveredik a szárazanyagokkal. (Persze lehet fokozni a tökéletes állagot, ebben az esetben, a vajat először a cukorral habosítjuk még ki nem fehéredik, utána jöhet egyenként a tojás, majd a mandulaliszt a csipet sóval)
Ha pisztáciásan készítenénk el, akkor ezt még hozzákeverjük és a kiterített tésztát megkenjük vele. (ha mogyorókrémet használunk előtte kenjük meg vele vékonyan a tésztát és utána a krémmel)
Ilyenkor jönnek az opciók, mirelit málnát morzsoljunk rá még hidegen, de a fent említett tippek bármelyikével tökéletesen működik.
Óvatosan feltekerjük, hogy ne nyomjuk ki a krémet, de ne is legyen túl laza. Ezzel kívülre kerül a védőfólia és kicsit még igazítani is tudjuk, hogy kerek legyen. Betesszük a fagyasztóba egy negyed órára, hogy könnyen vágjuk a szeleteket. A sütőt előmelegítjük 180-190 fokra.
A védőfóliát levesszük. Majd minden egyes vágásnál forgatunk rajta, így majdnem szinte tökéletes korongokat tudunk vágni. Sütőpapírra tesszük egymástól kicsit távolabb hiszen még nőni fognak. Sütés közben pedig kiugranak szép kerek formák lesznek kb. 15 perc alatt.
Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket
Forrás: angelastaste.blogspot.hu