(pisztáciás) ALMÁS PITE (a fedélzeten mazsolával)

Kicsit irigylem most az otthoniakat. Beköszöntött az ősz, és holnap már hivatalos is lesz. A legszebb évszak, ami itt majd novemberben bukkan fel, legalábbis azt mondják…de tegnap este engem is megcsapott kint a kertben a hideg fuvallat, és nagyon beleéltem magam az őszbe. Aztán reggel felébredtem és levegőért kapkodtam, mert itt még javában 32 fok van…eljön az én időm is, addig meg irigykedek kicsit rátok:)
PISZTÁCIÁS ALMÁS PITE
- 250g liszt
- 150g puha vaj
- 2g só
- 1 tojás
- 1-2ek hideg tej
A lisztet átszitáljuk és közepébe mélyedést fúrunk. Belekockázzuk a puha vajat, hozzáadjuk a sót. Morzsoljuk és fokozatosan hozzáadjuk a lisztet. A végén a hideg tejjel átdolgozzuk és hűtőbe tesszük fél órára. Utána kivesszük, enyhén lisztes deszkán 3mm vastagra nyújtjuk. Formába illesztjük, az alját villával megnyomkodjuk és betesszük a mélyhűtőbe még elkészülünk a töltelékkel.
- 5 kis alma megpucolva
- 3 tojás
- 250g tej
- 100g cukor
- 40g mazsola
- 50g előre száraz serpenyőben lepirított pisztácia
- 40g kukoricakeményítő
- 1 vanília
1 citrom leve és héja
Az tojást a cukorral, a tejjel és a többi hozzávalóval, jól kikeverjük. (Érdemes a tejet a keményítővel külön elkeverni). Nem kell habosítani túlságosan, mert teljesen más lesz az állaga a süteménynek. A fagyott tésztát kivesszük a sütőből, és beleöntjük a tölteléket.
Két lehetőség van, vagy belekeverjük az almát, ahogy anno a nagymamám készítette. Vagy 10perc sütés után, mikor már kezd recegőssé válni elrendezzük rajta az almaszeleteket. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 20-30 percen keresztül.
Ha szép fényesre szeretnénk a tetejét 1-2 ek vízzel és pár csepp citrom levével melegítsünk fel 4-5ek sárgabaracklekvárt, és mikor kezd folyóssá válni kenjük meg vele az almatortánkat.
Szeretnéd a legjobb recepeteket, szeretnél naprakész lenni? : a FaceBookon , itt találsz minket
Forrás: angelastaste.blogspot.hu