2021. január 15.

Select your Top Menu from wp menus
Pillecukor – Málnás és Meyer citromos

Pillecukor – Málnás és Meyer citromos

Story Highlights

  • Kakukktojás következik a blogon: pillecukor-recept, amely kivételesen egyetlen gramm csokit sem tartalmaz :) Előrebocsátom, hogy a bolti pillecukrokat nagyon nem szeretem: rágósak és iszonyatosan túlédesítettek, viszont azokat a házi változatokat, ahol valamilyen karakteres gyümölcs vagy más összetevő kiegyensúlyozza az édességet, már szívesen tesztelem. Eddig passiógyümölcsös és csokis-mentás változatot próbáltam ki, most pedig Chantal Coady csokis könyvében tetszett meg a málnás pillecukor (Raspberry Marshmallows, 70-71. old.). Ennek az a különlegessége, hogy duplán is málnás: málnapüré és liofilizált málna is található benne, így nagyon intenzív málnás ízt kapnak. Az állagával is elégedett voltam: kellőképpen habos-könnyű volt. Chantal málnás receptjéből kiindulva Meyer citrommal is kipróbáltam a pillecukrot: a citrom szépen visszafogta a pillecukor alap édességét, és az még külön dobott rajta, hogy Meyer citromos porcukrot használtam fel a hempergetésükhöz.

Pillecukor – Málnás és Meyer citromos Hozzávalói kb. 40-50 darabhoz:

Szirup:

– 43 g akácméz
– 100 g cukor
– 25 g málnapüré (fagyasztott málnából, turmixolva és átpasszírozva)

Pillecukor keverék:

– 28 g víz
– 6 lap zselatin
– 43 g akácméz
– 25 g málnapüré
– 10 g durvára tört liofilizált málna

Pillecukor - Málnás és Meyer citromos
Forgatáshoz:

– kb. 2 ek. kukoricakeményítő
– kb. 2 ek. átszitált porcukor

– semleges ízű olaj

Egy kb. 24×16 cm nagyságú szögletes edényt/mikródobozt kibélelek sütőpapírral, a sütőpapírt olajjal átkenem. Egy kisebb lábasba kimérem a szirup hozzávalóit: a mézet, a cukrot és a málnapürét. Az elektromos mixer táljába kimérem a pillecukor keverékhez a mézet és a málnapürét. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom. A 28 gramm vizet mikróban vagy a tűzhelyen csípősre (kb. 80 fok – ne forrjon!) melegítem, és ebben oldom fel a kicsavart zselatinlapokat. A lábast a szirup hozzávalóival a tűzhelyre teszem és melegíteni kezdem lassú tűzön, míg a cukor fel nem olvadt. Ha már felolvadt, nagyobb hőfokra kapcsolok, és 114 fokig melegítem a szirupot. Ekkor beindítom az elektromos habverőt, és alacsony fokozaton járatva, folyamatos keverés mellett a szirupot a keverőtálban lévő keverékhez adom, majd pár pillanattal később a feloldott zselatint is hozzáadom. Ekkor az elektromos habverőt a legmagasabb fokozatra kapcsolom, és így keverem a masszát jó öt percig. Ezalatt a pirosas színű massza halvány pink színűre vált, habos-levegős lesz, és megnégyszereződik a mennyisége. Ha eléri ezt az állapotot, hozzáadom a liofilizált málnát is. A masszát a sütőpapírral bélelt edénybe simítom, letakarom, és egy éjszakára hűvös helyre teszem szilárdulni.
Másnap kockákra vágom, majd a kockákat egyenként megforgatom a kukoricakeményítő és a porcukor keverékében.

malnas-pillecukor
A Meyer citromos változatnál a málnapüré helyett frissen facsart Meyer citromlét használok, a liofilizált málnát elhagyom. Végül a hempergetéshez sima porcukor helyett Meyer citromos porcukrot használok.

Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket

 

 Forrás: pralineparadicsom.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Mindenki kedvence : Szárastul mártott konyakmeggy

A Szárastul mártott konyakmeggy Hozzávalói 20 darabhoz: - 20 darab száras meggy, amelyet legalább 2-3 hónapig áztattunk tisztán konyakban - kb....

Close