Pikáns húsgombóc tejszínes mártással és tésztával
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg darált hús
- 1 vöröshagyma
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 tojás
- friss bazsalikom
- só
- őrölt bors
Tejszínes cukkini hozzávalói
- 15 dkg metélt tészta
- 1 zsenge cukkini
- 1 dl főzőtejszín
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dkg vaj
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- citrom
- só
- őrölt bors
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 15 perc, főzés: 35 perc
Elkészítés:
A vöröshagymát és a bazsalikomot vágd apróra, majd add a darált húshoz. Ízlés szerint sózd, borsozd, tedd hozzá az egész tojást, és keverd alaposan össze. Ha túl lágy a massza, akkor kanalazz hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen. Ezután nedves kézzel készíts diónyi gombócokat, majd tedd őket kevés forró olajba. Kisebb lángon pár perc alatt süsd szép pirosra. Szedd ki a gombócokat a zsiradékból, és rakd félre.
A cukkinit reszeld le egy nagyobb lyukú reszelőn. A kakukkfüvet vágd apróra. Az előzőleg visszamaradt zsiradékhoz add hozzá a vajat, majd hevítsd fel. Ezután a tűzről egy pillanatra levéve nyomd bele a fokhagymát, futtasd meg, és add hozzá a lereszelt cukkinit. Sózd, borsozd, szórd meg kakukkfűvel, facsarj rá egy kevés citromlevet, és párold néhány percig. Öntsd hozzá a tejszínt, keverd alaposan össze, majd tedd bele az elősütött húsgombócokat is.
Keverd, rázogasd össze, főzd még pár percig, hogy a gombócok kellően átfőjenek, a szaft pedig besűrűsödjön. Közben főzd ki a tésztát, alaposan csepegtesd le. Tálaláskor tedd a tányérra, majd helyezd rá a húsgombócokat, és kanalazd rá a tejszínes cukkinit.
Forrás: femina.hu