Pikáns Hamburger

Hozzávalók
- 900 g marhahús
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db jalapeno paprika
- 8 db zsemle
- fél marék cilantro
- 180 g cheddar sajt
- 5 g kömény
- 5 g só
Elkészítés
- Egy nagyobb edénybe keverd össze a darált húst a köménnyel, a sóval, a zúzott fokhagymával és az apróra vágott cilantróval.
- Végül dolgozd bele a reszelt sajtot és a felaprított jalapeno paprikát is.
- A húst oszd nyolc egyenlő részre, és formálj belőlük húspogácsákat.
- Közepes hőmérsékletre melegítsd elő a grillt.
- A rácsokat kend le olajjal, és a húspogácsákat tedd fel a nyársra.
- Pirítsd meg mindkét oldalukat 2-2 percig.
- Ezután vedd lejjebb a hőfokot alacsony hőmérsékletre és süsd újabb két percig a hamburgert oldalanként.
- A sütési idő vége felé a félbevágott zsemléket is helyezd a rácsra, hogy kissé megpiruljanak.
- Salátával és a kedvenc szószoddal tálald a csípős burgert.
Extra tippek:
- A recepthez a jó minőségű húsmarha nyaka, szegye vagy lapockája is jó, de akár combból is készülhet a burger.
- Ha szárazabb lenne a hús, akkor kerülhet bele külön darált szalonna, hogy meglegyen a fogás zsírtartalma és ne száradjon ki sütés közben a húspogácsa.
- A húspogácsa formázásakor érdemes egy mélyedést a közepébe nyomni, hogy sülés közben kisimulhasson a hús és ne púposodjon fel a rostok összeugrásakor.