Pásztor Slambucka – Slambuc

Pásztor Slambucka – Slambuc

Hozzávalók:

vasfazék
2 kg krumpli
1 kg száraztészta – lebbencs
30 dkg sós vagy füstölt szalonna

víz

salmbuc
Elkészítés
Gyújtsd meg az akácfából rakott tüzet az udvari főzőhelyen. Amikor már jó parázs van, (mert a slambucot csak parázson lehet főzni) akkor a vasfazékba tedd bele a kockára vágott szalonnát és olvaszd ki a zsírját.

Amikor a szalonna szépen megpirult, szedd ki a tepertőt a zsírból és tedd bele a vékony apró kockára vágott burgonyát, forgasd meg a zsírban pár percig, utána öntsd fel annyi vízzel amennyi ellepi. Tegyél bele sót, és főzd meg félpuhára. A tetejére tedd a száraztésztát (lebbencs) és öntsd fel annyi vízzel amennyi ellepi. Innentől kezdve nem szabad kavarni az ételt, mert leragad, csak rázogatni lehet.

Amikor már elfőtte a vizet és a tészta kezd dagadni akkor leveszed az állványról és a bogrács fülét két szélén fogd meg és óvatosan rázd meg, hogy a tészta megforduljon a bográcsban. Tedd vissza bográcsot a gyenge tűzre, és ezt a rázogatást és átfordítást pontosan 32-szer kell elvégezni, akkor van kész a slambuc, és ekkor vedd le a tűzről.

A kisütött tepertőt szórd a tetejére kicsit nyomkodd bele és már lehet is enni.