Paradicsomos zöldségleves, húsgolyókkal, recept
Ezt a levest szándékosan nem hívom minestronénak, hiszen nem az. Igaz, van köztük hasonlóság bőven, de maradjunk annyiban, hogy ez egy paradicsomos zöldségleves. Ha jobban belegondolok, akkor az állaga már-már annyira sűrű és krémes, hogy akár le is főzelékezhetném, de nem teszem. Mióta van egy főzelékben tarhonya? Ekkora hülyeséget!! Maradjunk a realitások talaján, nem kell mindent agyonmagyarázni. Azt tudom, hogy nagyon bennem volt a főzni akarás és azt is tudtam, hogy valami tartalmas, őszi-téli vagány kajára vágytam. Olyanra, ami egyszerre tészta de mégsem az, olyanra, ami húsos is de nem az a szeletelt forma és olyanra, ami telis-tele van zöldségekkel, de mégsem egy fasírttal megpakolt őszi finomfőzelék. (Apropó! Hogy ez mekkora ötlet!) Szóval feladtam magamnak a leckét, de azt hiszem, hogy sikerült kellőképpen megoldanom ezt a mesébe illő feladatot. Vittem is ajándékot meg nem is! Volt is rajtam ruha, meg nem is. Gyalog is mentem, meg nem is! Könyörgöm, hogy főzzétek meg! Egyszerűen szuperszónikus!
A Paradicsomos zöldségleves, húsgolyókkal elkészítése:
- 25 dkg kelbimbó
- 1 ek vaj
- 3 ek olaj
- egy egész póréhagyma, hosszában félbevágva, fél centis félkarikákra szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes zellergumó (kb. 40 dkg), másfél centisre kockázva
- 40 dkg sárgarépa, másfél centisre kockázva
- 1 liter főzőlé (a kelbimbókat ebben forrázom le)
- 3 dl paradicsomlé10 dkg gépi tarhonya
- 5 dkg bébispenót
- 25 dkg darált pulykahús
- fél tk őrölt római kömény
- só, frissen őrölt bors
(a hagyma pirításakor adhatunk hozzá finomra aprított friss kakukkfűvet, rozmaringot is akár)
A Paradicsomos zöldségleves, húsgolyókkal elkészítése:
- Egy lábosban felteszek forrni egy liter vizet. A kelbimbók talpát levágom, a hibás leveleket leszedem. Megfelezem őket, a nagyobbakat negyedelem. A forró vizet fél tk sóval sózom és 6-7 percig főzöm benne a zöldséget.
- Hideg vízbe szedem őket (a levet megtartom), hogy megtartsák a szép, zöld színüket. (blanchirozom). Egy 4-5 literes lábosban közepes lángon a vajat összeolvasztom az olajjal. Ráborítom a felkarikázott póréhagymát, finoman sózom, majd 4-5 perc alatt puhára főzöm.
- Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymákat, pár másodpercig együtt kevergetem, majd hozzáforgatom a kockázott zellert és a sárgarépát is. 3-4 percig együtt pirítom őket, majd felengedem a félretett forrázóvízzel és a paradicsomlével. Levedve, a forrástól számítva 4 percig főzöm.
- Ezután beleszórom a tarhonyát és további 4 percig főzöm a levest. Közben a darált pulykahúst fél tk örölt római köménnyel és negyed tk sóval ízesítem.
- Alaposan összedolgozom, majd vizes kézzel dióbél nagyságú golyókat formázok. 12-13 db lesz belőle. Az alaphoz keverem a leforrázott kelbimbókat és egyenként a húsgolyókat is a levesbe teszem. Lefedve további 4 percig főzöm. Elzárom a tüzet, a spenót felét beleforgatom az alapba és 8-10 percig lefedve állni hgyom az ételt. Sózom, borsozom ha kell, tálaláskor a maradék friss penóttal szórom meg.
Forrás: szatmariferi.blog.hu