Story Highlights
- Ha tökfőzelék, akkor kapor. Ha kapor, akkor csak frissen és nagy mennyiségben használva. Olyan ez a két dolog, mint a borsó meg a héja. Mindig együtt járnak. Ebben a változatban nincsen kapor, viszont friss tárkony annál több. A piros színt pedig nem a paprika, hanem a paradicsomlé szolgáltatja. Teremtsünk új divatot!
Hozzávalók 2-3 adag
» 2 ek vaj
» 1 ek olívaolaj
» 4 szál újhagyma, vékonyra karikázva
» 2 gerezd fokhagyma
» 80 dkg zsenge tök, gyalulva vagy nagylyukú reszelőn lereszelve
» 4 dl alaplé ( a kinyomkodott lével együtt)
» 2 dl paradicsomlé
» 1 tk friss tárkonylevél, aprítva
» 1 dl joghurt
» 1-2 ek étkezési keményítő
» 2 cikk citrom reszelt héja, kifacsart leve
» só
» frissen őrölt bors
Elkészítés
A legyalult tököt tegyük egy nagyobb keverőtálba, szórjunk rá egy teáskanál sót.
Keverjük össze, és 10 percig hagyjuk állni. A nedvességet finoman nyomkodjuk ki belőle, ezt a főzéshez felhasználjuk.
Egy lábosban, közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal. Borítsuk rá a hagymát, finoman sózzuk, majd 2-3 percig kevergessük. Reszeljük rá a fokhagymát, pirítsuk pár másodpercig, majd keverjük hozzá a kinyomkodott tököt.
Öntsük fel az alaplével valamint a paradicsomlével, borsozzuk, majd lefedve főzzük 8-10 percig. A főzési idő felénél keverjük hozzá a tárkony kétharmadát.
A joghurtot keverjük ki a keményítővel, adjunk hozzá 2-3 evőkanál főzőlevet, és sűrítsük be vele a főzeléket. Reszeljük rá a citromhéjat, ízesítsük citromlével, sóval, borssal, ha szükséges. Ízlés szerint adhatunk hozzá 1 teáskanál cukrot is. Tálaláskor díszítsük a maradék tárkonnyal és pár csepp olívaolajjal.
Forrás: izeselet.hu