Paradicsomos spagetti húsgolyókkal, recept
A Paradicsomos spagetti húsgolyókkal Hozzávalói:
- 1,5 kg darált marhahús (pl. comb)
- 4 vastag szelet fehér kenyér
- 3 dl tej
- 2 kissé felvert tojás
- 3 ek frissen reszelt parmezán
- 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 csokor felaprított petrezselyem
- 4 ág kakukkfű
- 1 kis csokor metélőhagyma
- só
- frissen őrölt tarkabors
- 2 ek olívaolaj a sütéshez
A húsgolyókhoz:
- A fenti bekevert hús fele (összesen kb. 1 kg massza)
- 2 doboz paradicsomkonzerv
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- só
- frissen őrölt tarkabors
- 1/2 kg spagetti
Először tejbe áztatjuk a kenyeret és kicsit állni hagyjuk. A finomra aprított fokhagymát, petrezselymet és metélőhagymát a húshoz adjuk, valamint belemorzsoljuk a kakukkfüvet. Belereszeljük a parmezánt, sózzuk, borsozzuk és beleütjük a tojásokat.
A kenyérből kinyomkodjuk a tejet, a húshoz adjuk és az egészet összegyúrjuk. Kissé nedves kézzel, kb. a húsmassza feléből, diónyi méretű húsgolyókat formázunk és néhány közepébe elrejtünk kis mozzarella kockákat, majd félretesszük őket. Egy lábasban olívaolajat hevítek és több részletben lepirítjuk benne a húsgolyókat. Ha kellőképpen megpirultak kivesszük és félretesszük. A megmaradt olajhoz adjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, a felaprított zellert, a babérlevelet és az egészet puhára pároljuk.
Ezután öntjük bele a passzírozott paradicsomszószt, sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon, kb. egy órán keresztül rotyogtatjuk. A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Kivesszük a babérlevelet, a húsgolyókat visszapakoljuk a paradicsomszószba, jól összeforgatjuk és addig főzzük, amíg a tészta el nem készül. Ha kifőtt a tészta, a húsgolyós paradicsomszószba tesszük, alaposan összeforgatjuk és reszelt parmezánnal tálaljuk.
Új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
itt található: A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
forrás: streetkitchen.blog.hu