Paradicsomos húsgombóc, recept
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
A Paradicsomos húsgombóc Hozzávalói:
A húsgombócokhoz:
– 3 evőkanál étolaj
– 50 dkg darált sertéslapocka
– 1 zacskó gyorsrizs (125 g)
– 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
– 1 tojás
– 1 mokkáskanál só
– fél mokkáskanál bors
– 2 nagyobb gerezd fokhagyma összenyomva
– 1 teáskanál őrölt, piros fűszerpaprika (ha nem fest eléggé, akkor mehet belőle picit több)
+ 4 bögre víz (1 l) + 1 csipet só a főzéshez
A paradicsommártáshoz:
– 3 evőkanál étolaj
– 2 púpos fakanál finomliszt
– 1 bögre víz (2,5 dl)
– 4 bögre 100 %-os paradicsomlé (1 liter)
– 7 evőkanál cukor
– 2 tévépaprika szeletekre vágva
A Paradicsomos húsgombóc Elkészítése:
1. A vöröshagymát egy pici lábasban, három evőkanál felhevített olajon üvegesre pirítjuk.
2. Ekkor hozzáadjuk a zacskó gyorsrizs tartalmát, majd további 1-2 percig pirítjuk.
3. Egy kisebb tálban a megpirított hagymás rizst összegyúrjuk a többi hozzávalóval: a darált hússal, a a tojással, a sóval, a borssal, a fokhagymával és a pirospaprikával.
4. Ekkor elkészítjük a paradicsommártást: egy nagyobb fazékban, három evőkanál olajon, takarékon aranybarnára pirítjuk a lisztet. Félrehúzzuk az így elkészült rántásunkat a tűzhelyről, majd folyamatos kevergetés mellet hozzáöntünk egy bögre hideg vizet. Csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a négy bögre paradicsomlevet, és visszatesszük főni. Közben hozzákeverjük a cukrot és a felszeletelt tévépaprikát. Kevergetjük, közben hagyjuk felforrni. Ezután további két-három percig forraljuk, majd elzárjuk a tűzhelyet, és ezennel a mártásunkat késszé nyilvánítjuk.
5. Egy nagyobb fazékban 4 bögrényi vizet felforralunk egy csipet sóval.
6. Vizes kézzel tojásnyi gombócokat készítünk, melyeket a kezünkből azonnal a főzővízbe engedünk.
7. Fedő alatt 25 percig főzzük őket, takarékon, de azért fortyogjon, csak ne nagyon!
8. Ezután a víz felét leöntjük a gombócokról, helyette rájuk öntjük az elkészült paradicsomszószt, majd további huszonöt percig főzzük fedő alatt. Ez idő alatt egyszer-kétszer, nagyon-nagyon óvatosan átkeverjük.
8. Ha letelt a huszonöt perc, akkor kanálla kiemelünk egy gombócot a fazékból, és kanállal kettévágjuk. Ha valamiért még nem puha, akkor még egy picit tovább főzzük, ha pedig kellőképpen megpuhult, akkor jó étvágyat kívánok hozzá
Jó kísérletezgetést, szívből remélem, hogy Mindenkinek, aki csak kipróbálja, olyan jól fog esni, ahogy az nekem szokott!
Forrás: rupanerkonyha.cafeblog.hu