Panettone – az olaszok kuglófja

Hozzávalók
» 50 dkg liszt
» csipet só
» 5 dkg porcukor
» fél rúd vanília
» 1 csomag porélesztő
» 1,4 dl langyos tej
» 5 tojás
» 25 dkg vaj+ a forma kivajazásához
» 10 dkg szeletelt mandula
» 30 dkg aszalt és kandírozott gyümölcs (ízlés és lehetőség szerint válogatva)
» reszelt narancs és citromhéj
Elkészítés
Szitáljuk a lisztet egy kelesztő tálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a tejet, a porélesztőt, és a tojásokat és dolgozzuk össze a hozzávalókat. Kb. 10 percig dagasztjuk, ha ezzel elkészültünk, akkor hozzáadjuk a puha vajat, és további 6-8 percig dagasztjuk a tésztát.
Felaprítjuk az olajos magvakat, az aszalt és kandírozott gyümölcsöt, majd a tésztába dolgozzuk.
Az így elkészült puha tésztából cipót formálunk, egy kilisztezett tálba rakjuk, leterítjük egy konyharuhával. Hagyjuk pihenni, amíg szépen megkel, és formázhatóvá válik.
Ha megkelt, finoman átgyúrjuk a tésztát, és a kivajazott kilisztezett formába tesszük, ahol kb. 2 órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd mérsékelve a hőmérsékletet 150 fokra, további 25 percig sütjük.
Lekvárral, barna vajjal, mogyorókrémmel tálaljuk.
Forrás: izeselet.hu