PANETTONE, az olasz karácsonyi kalács
Az olaszok, mint ahogyan azt a korábbi bejegyzésben említettük, nincsenek meg panettone nélkül. Gyakran reggelire is ezt fogyasztják; nagyon édes szájú népség a talján…
A PANETTONE hozzávalói:
- 3 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kiskanál cukor + 10 dkg cukor
- 1 kiskanál liszt + 50 dkg liszt
- egy csipet só
- egy citrom reszelt héja
- 4 tojássárgája
- 15 dkg olvasztott margarin
A panettone elkészítése:
-
A foszlós édességhez 3 dkg élesztőt morzsolj el 1 dl langyos tejben, adj hozzá 1 kiskanál cukrot és 1 kiskanál lisztet, majd tedd meleg helyre.
-
50 dkg lisztet keverj el egy csipet sóval, egy citrom reszelt héjával, add hozzá az élesztőt, 10 dkg cukrot, 4 tojássárgáját és 15 dkg olvasztott margarint
-
Kezdd el dagasztani, közben adj hozzá 2 dl langyos tejet.
-
Egy óra kelesztés utánadd hozzá az aszalt- és kandírozott gyümölcsöket, majd a tésztát tedd egy kivajazott kuglófformába.
-
210 fokon süsd körülbelül 10 percig, majd 180 fokon további 30 percig. Míg sül, keverj el 6 dkg olvasztott margarint egy csomag vaníliás cukorral, majd vágj a sütid tetejébe kereszt alakú nyílást, és kend meg vele.
-
Ezután tedd vissza még 15 percre a sütőbe, vagy amíg teljesen át nem sül.
A panettone története:
Többféle történet kering róla, így vegyük sorra, milyen legendákat kötnek a panettone születéséhez. Az egyik legtipikusabb sztori a Sforza udvarhoz kapcsolódik. Az ünnepi vacsora desszertjét a főszakács csúnyán odaégette, mire az inasa, Antonio, a rendelkezésre álló maradékokból egy édes tésztájú kenyeret dobott össze. A kényszermegoldásnak akkora sikere lett, hogy ‘Viva, pane di Toni!’ felkiáltással ünnepelték, így a recept fennmaradt, és azóta is bőszen sütögetik. A név is innen ered, pane di Toni, ami később panettone-vé szelídült.
A másik történet szerint egy fickó halálosan beleszeretett a helyi pék lányába, akihez nem tudott közel férkőzni, így hát úgy döntött, beáll a pékhez inasnak, hogy a lány közelében lehessen. A szomszédból rendszeresen baromfit lopott, amiket eladott, a pénzt vajra, tojásra költötte és egyre tökéletesebb édes kenyereket sütött. Ügyessége meghozta a gyümölcsét: a pék hozzáadta a lányát, és nem utolsósorban a kenyér receptje is fennmaradt az utókor számára.
Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket
Forrás: bien.hu