Palócok levese

Palócok levese

A recept hozzávalói ( 4 személyre):

  • 80 dkg báránylapocka
  • 4 szelet füstölt szalonna (kb. 10 dkg)
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 db zellerszár
  • 15 dkg sárga hüvelyű zöldbab
  • 4 db burgonya (kb. 60 dkg)
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál fehérborecet tetszés szerint
  • só ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 1 csomag kapor
  • 1 db citrom

Elkészítés:

A bárányhúst megtisztítjuk az inaktól és a faggyútól, majd kockákra vágjuk.

Előkészítjük a hozzávalókat a magyaros alaphoz. A füstölt szalonnát összevágjuk, a vöröshagymát megpucoljuk és finomra aprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, leöblítjük, felkarikázzuk. A paradicsomot megmossuk, félbevágjuk, a kocsánya környékét eltávolítjuk, a húsát pedig feldaraboljuk.

Egy kis napraforgóolajat öntünk a bográcsba, és megpirítjuk benne a szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, megfonnyasztjuk az olajon, majd rászórjuk az őrölt pirospaprikát meg a zúzott fokhagymát. Beletesszük a bárányhúst, valamint a zöldpaprikát és a paradicsomot. Sóval ízesítjük. Lassú tűzön főzzük.

Amíg fő az étel, megpucoljuk és megmossuk a sárga- és a fehérrépát,és egyforma hasábokra vágjuk. A fűszerzacskóhoz a citromot folyó víz alatt alaposan megsúroljuk, azután karikákra szeleteljük. A burgonyát is meghámozzuk, leöblítjük, majd kockákra vágjuk.

Ha a hús már kezd puhulni, hozzáadjuk a sárgarépát és a fehérrépát, majd felengedjük személyenként 3 dl mennyiségű vízzel. Beletesszük a zellerzöldet, amely kellemesen megillatosítja a levest. A 2 babérlevelet,egy kevés kaprot, valamint a citromkarikákat egy vászon- vagy tüllzacskóba zárva a levesbe dobjuk. Ezek a fűszerek nagyon finom, különleges ízt adnak az ételnek.

A zöldbab végeit eltávolítjuk, majd 3 cm- es darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a leveshez, amikor az újra felforr.10-15 perc főzés után a burgonyát is a bográcsba tesszük. Vigyázzunk arra, hogy minden zöldség megfőjön, de ne essen szét. A fűszerzacskót kivesszük, majd a tejfölt és tejszínt simára keverjük, és állandó kavargatás mellett a levesbe csorgatjuk. Egy kevés fehérborecettel még pikánsabbá tehetjük.

A palóclevest melegen tálaljuk. A tányérokba kimert adagokra egy-egy kanál tejfölt rakunk, majd frissen vágott kaprot szórunk a tetejére.