Palócok levese
A recept hozzávalói ( 4 személyre):
- 80 dkg báránylapocka
- 4 szelet füstölt szalonna (kb. 10 dkg)
- 1 dl napraforgóolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 2 db zellerszár
- 15 dkg sárga hüvelyű zöldbab
- 4 db burgonya (kb. 60 dkg)
- 2 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál fehérborecet tetszés szerint
- só ízlés szerint
- 2 db babérlevél
- 1 csomag kapor
- 1 db citrom
Elkészítés:
A bárányhúst megtisztítjuk az inaktól és a faggyútól, majd kockákra vágjuk.
Előkészítjük a hozzávalókat a magyaros alaphoz. A füstölt szalonnát összevágjuk, a vöröshagymát megpucoljuk és finomra aprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, leöblítjük, felkarikázzuk. A paradicsomot megmossuk, félbevágjuk, a kocsánya környékét eltávolítjuk, a húsát pedig feldaraboljuk.
Egy kis napraforgóolajat öntünk a bográcsba, és megpirítjuk benne a szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, megfonnyasztjuk az olajon, majd rászórjuk az őrölt pirospaprikát meg a zúzott fokhagymát. Beletesszük a bárányhúst, valamint a zöldpaprikát és a paradicsomot. Sóval ízesítjük. Lassú tűzön főzzük.
Amíg fő az étel, megpucoljuk és megmossuk a sárga- és a fehérrépát,és egyforma hasábokra vágjuk. A fűszerzacskóhoz a citromot folyó víz alatt alaposan megsúroljuk, azután karikákra szeleteljük. A burgonyát is meghámozzuk, leöblítjük, majd kockákra vágjuk.
Ha a hús már kezd puhulni, hozzáadjuk a sárgarépát és a fehérrépát, majd felengedjük személyenként 3 dl mennyiségű vízzel. Beletesszük a zellerzöldet, amely kellemesen megillatosítja a levest. A 2 babérlevelet,egy kevés kaprot, valamint a citromkarikákat egy vászon- vagy tüllzacskóba zárva a levesbe dobjuk. Ezek a fűszerek nagyon finom, különleges ízt adnak az ételnek.
A zöldbab végeit eltávolítjuk, majd 3 cm- es darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a leveshez, amikor az újra felforr.10-15 perc főzés után a burgonyát is a bográcsba tesszük. Vigyázzunk arra, hogy minden zöldség megfőjön, de ne essen szét. A fűszerzacskót kivesszük, majd a tejfölt és tejszínt simára keverjük, és állandó kavargatás mellett a levesbe csorgatjuk. Egy kevés fehérborecettel még pikánsabbá tehetjük.
A palóclevest melegen tálaljuk. A tányérokba kimert adagokra egy-egy kanál tejfölt rakunk, majd frissen vágott kaprot szórunk a tetejére.